Gastro događanje 'Pidoća & Debit se vole' otkrit će vam sve čari šibenskog kraja

Foto: Press

NA ŠIBENSKOJ rivi u subotu, 10. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija 'Pidoća & Debit se vole' gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

U proljeće, kada zatopli počinje bujanje mesa u ljušturi dagnje ona postaje sve punija i ukusnija. Upravo ta školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko Šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju treće izdanje manifestacije koja će ovaj vikend u Šibensko-kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže 'Pidoća & debit se vole'. Ljubavi pidoće i debita ove će godine kumovati i lokalna maslinova ulja, koja su svoju kvalitetu potvrdila na brojnim svjetskim natjecanjima.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na buzaru, na brudet, na ražnjiću, pašticada od pidoća, rižot ili pašta, spremat će se baš sve! Dimljene u spumi od krumpira i poriluka s kremom od cikle i kapljicom vrhunskog maslinovog ulja  dočarati će posjetiteljima spoj Zagore i mora, te tradicije i moderne kuhinje.   

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Šibensko-kninska županija ponovno će potvrditi svoj status omiljene destinacije za ljetne aktivnosti jer vas i ove godine ponovno očekuju lokalne fešte, brojni festivali te zanimljivi koncerti.

Veselimo se vašem dolasku 10. lipnja na Trgu Pavla Šubića, a ukoliko propustite događaj, u šibenskim restoranima vas očekuje cijeli tjedan bogata ponuda ove izvrsne kombinacije koja će vam zasigurno razveseliti okusne pupoljke.

Popis restorana i više informacija provjerite na webu ili Faceboook te Instagram profilu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije

Pročitajte više

 

Pročitajte više