General Motors: Za Detroit spreman

SALON automobila u Los Angelesu je, iako lokalnog značaja, iz godine u godinu sve bliži društvu najboljih. Kako počinje nešto prije velikog NAIAS-a, odlična je najava onog što nas očekuje kroz nekoliko dana. U GM-u su toga svjesni, pa pretpremijerno prikazuju brojne novitete, od kojih će mnogi već za tjedan dana biti američke, a možda i svjetske, zvijezde.

Među novim modelima su Pontiac Solstice GXP, nova verzija popularnog roadstera Solstice s vrhunskim performansama, posve novi terenci Chevrolet Suburban i GMC Yukon XL, te Saab 9-5 pogonjen etanolom. Posebno zanimljiv je i koncept s kojim GM učestvuje na Design Challenge manifestaciji.

Pontiac

Pontiacova gama proizvoda čini iskorak prema budućnosti predstavljanjem novog Solstice GPX-a - "nabrijane" verzije svojeg popularnog roadstera Solstice. Solstice GPX donosi novi GM-ov dvolitarski turbo Ecotec s izravnim ubrizgavanjem, najsnažnijeg člana Ecotec obitelji. 

U ovoj varijanti četverocilindrični motor s 194 kW/260 KS i 353 Nm sustiže V6 motore. Solstice GPX će dolaziti s GM-ovim elektroničkim sustavom za kontrolu stabilnosti StabilTrak, a pojavit će se na američkom tržištu u ljeto.

Chevrolet

Novi Suburban napravljen je na posve novoj platformi namijenjenoj fullsize terencima, a koja kombinira napredne tehnologije ekonomične potrošnje goriva kao što je Active Fuel Management, te aerodinamična unaprijeđenja koja donose najekonomičniju potrošnju u klasi.

Nadalje, Suburban može prevesti više putnika i prtljage nego bilo koje drugo vozilo u ovom segmentu. Sa ovim modelom se također predstavlja i novi sigurnosni sustav zaštite od sudara.

U Suburban će se ugrađivati 5.3 V8 pogonski motor s tehnologijom za ekonomičniju potrošnju Active Fuel Management. Raspolaže s 238kW/320 KS i 470 Nm okretnog momenta. Kasnije će s proizvodne trake izlaziti 6.0 V8 modeli, a postojeći će biti dostupan u izvedbi koja koristi etanolsko gorivo.

Model će se u SAD-u naći u prodaji naći u drugom kvartalu ove godine.

Novodizajnirani Aveo, koji je svoju europsku premijeru imao na frankfurtskom sajmu automobila u rujnu prošle godine, predstavlja sjevernoamerički debi Chevroletove globalne ponude i dio je Chevyjeve strategije globalnog povećanja prodaje.

Redizajn entry-level modela u SAD-u jača Chevroletovu poziciju u jednom od najpopularnijih segmenata tržišta automobila na svijetu, dok Amerikanci konačno imaju priliku otkriti sve vrijednost malih automobila.

Saab

Saabovo konceptno 2.3-litarsko vozilo Aero BioPower s turbopunjačem pogonjeno je bioetanolom (E85), biorazgradivim i lako dostupnim gorivom. Vozilo daje gotovo 20% više maksimalne snage (310 KS naspram 260 KS) te 25% više okretnog momenta (440 Nm naspram. 350 Nm) od svojeg pandana pogonjenog benzinom.

Osim toga, novi Saab predstavlja i veliki korak naprijed u smanjenju zagađivanja okoliša zbog manjih emisija ugljičnog dioksida.

Saabovo konceptno vozilo dolazi u L.A. netom nakon što je dobilo priznanje "Best of Whats New" časopisa Popular Science. Vozilo je trenutno u prodaji u Švedskoj, a američka podružnica Saaba planira s vremenom na svojem tržištu predstaviti modele BioPower u varijantama 9-3 Sport Sedan, SportCombi i kabrio.

GMC PAD

GM-ov projekt pod nazivom GMC PAD (naslovna fotografija) pokretni je urbani studio s dizel-električnim pogonom, futurističkog izgleda.

Moderna alternativa svima kojima su stambeni prostori preskupi izazvat će interes i izvan granica SAD-a.

Pročitajte više