Genijalac s Reddita veoma jednostavno objasnio što se zapravo događa s GameStopom

Foto: REUTERS/Carlo Allegri/Via. Guliver

SVI ste vidjeli vijesti o Wall Streetu i dionicama GameStopa koje zadnjih dana pune rubrike portala, društvene mreže i apsolutno svi o tome pričaju iako rijetki stvarno razumiju o čemu se radi. 

Budući da tu postoji jako puno društvenih i ekonomskih faktora koji su mnoge zbunili, jedan je genijalac s Reddita potegnuo sjajnu analogiju s Nintendo Switchem i objasnio svima što se zapravo događa. 

If your friends and family are wondering why you're buying $GME @ $300, maybe you can explain it to them like this: from r/wallstreetbets

"Postoji bogati klinac. Zvat ćemo ga Melvin. Misli da je jako pametan. Pronađe kupon za 20 dolara popusta za novi Nintendo Switch tijekom praznika, bez ograničenja za broj komada koje može kupiti. Lagano je. Otići ću doma i prodati Switch za 200 dolara i zatim kupiti novi za 180 dolara s kuponom. Najlakših 20 dolara ikad zarađenih.

Ode i kaže svim roditeljima svojih frendova u Citadel Country Clubu da im može nabaviti novi Nintendo Switch za klince. Uzme po 200 dolara svakom od 150 roditelja. Sad ima 30.000 dolara i tim će novcem kupiti Nintendo Switcheve za 27.000 dolara. Zaradit će 3000 dolara u samo par sati. Roditelji će mu pucati od ponosa.

Drugi klinac cijelo vrijeme promatra Melvina. Zvat ćemo ga Keith. Keith ne voli Melvina. Keith i ekipa iz GameStopa su prijatelji. On sazna da će samo 100 komada Nintenda biti dostupno u cijelom gradu. Keith i njegovih 99 frendova odmah kupe svih 100 Nintenda.

Kasnije tog dana, Melvin ode do GameStopa sa svojim kuponom za 20 dolara popusta i kaže: 'Kupio bih 150 komada Nintenda, molim vas'. Frajer na pultu ga pogleda i kaže: 'Žao mi je, rasprodani su.' Melvin ode do drugog GameStopa, ali odgovor je isti. Svi Switchevi su rasprodani. Posjeti sve GameStopove u gradu, ali ne može kupiti nijedan Switch. Neće moći isporučiti narudžbe roditelja koje je prikupio. 

U međuvremenu Keith svim prijateljima govori što je Melvin obećao u Country Clubu. Nitko mu ne smije prodati Nintendo, bez obzira koliko mu Melvin ponudi. Melvina nitko ne voli, pa mu nitko ni ne želi prodati svoj primjerak. 

Melvin je u problemu. Bogati roditelji njegovih frendova ga ispituju kad će dobiti svoje konzole. Melvinovi roditelji su ljuti, ali ne žele izgubiti svoj status u Citadel Country Clubu. 

Moraju pomoći Melvinu da dođe do 150 primjeraka Nintenda. Treba imati na umu da je ukupno 100 komada Nintenda u gradu, a Melvin je dobio 150 narudžbi. Melvin je obećao više no što uopće postoji. 

Cijena Nintendo Switcha u gradu luduje. Melvinovi roditelji su uspjeli nabaviti nekoliko komada od Keithovih prijatelja, ali moraju su ih platiti po jako napumpanim cijenama: prvo je cijena bila 1000 dolara, pa 2000, a sad je već na 3000 dolara.

Bliži se Božić i svaki bogati roditelj je očajan u pokušajima da nabavi konzolu koju je obećao svom klincu. Ne mogu vjerovati Melvinu da će im nabaviti njihov primjerak. Svi počnu davati ponude jedni protiv drugih za Switcheve dostupne u gradu.

Svi u gradu su u igri sad. Svi žele nabaviti Nintendo i prodati ga u Country Clubu za 10.000 dolara. U međuvremenu, Keith i njegovi frendovi guštaju u igricama."

GameStop

Ukratko i veoma pojednostavljeno, GameStop je američka tvrtka koja prodaje uglavnom video igre i elektroniku povezanu s njima, a tijekom pandemije poslovanje joj se srozalo na izuzetno sitne brojke. Financijaši s Wall Streeta u tome su vidjeli priliku i predvidjeli pad dionica GameStopa. 

Budne oči Reddita također su predvidjele što bi se moglo dogoditi pa su tako mali investitori, korisnici Reddita, ujedinili snage i kupili toliko dionica GameStopa da im je cijena nevjerojatno porasla. 

Detaljnije o cijeloj situaciji možete saznati ovdje.

Pročitajte više