Genijalni ruski matematičar prvo rješavao misterij Isusova hoda po vodi, a onda Poincareovu slutnju

GENIJALNI ruski matematičar, 44-godišnji Grigorij Perelman, koji se proslavio rješavanjem jednog od najtežih matematičkih problema, Poincareove slutnje (konjekture), a potom odbio milijun dolara nagrade za to otkriće, u razgovoru za Komsomolskaju Pravdu kazao je kako mu je u rješavanju tog matematičkog misterija pomoglo i shvaćanje Isusova hoda po vodi.

Perelman izbjegava medije, ali je ovog puta progovorio o svojoj genijalnosti. Kazao je kako je vrlo rano počeo apstraktno razmišljati. "Sposobnosti se razvija od rođenja. Ako možete trenirati ruke i noge, zašto ne biste mogli i mozak", naveo je Perelman te otkrio kako je prvi od "škakljivijih problema" s kojima se susreo bilo "rješavanje biblijskog misterija Isusova hoda po vodi".

"Morao sam ustanoviti koliko je brzo morao hodati da ne bi propao u vodu", kazao je Perelman, a kad su ga pitali je li u tome i uspio, odgovorio je: "Ako legenda postoji i danas, znači da nisam bio u krivu".

Poincareova slutnja, koju je uspio dokazati, načelno govori o tome da se svako geometrijsko tijelo bez rupa može razvući ili stisnuti u sferu.

Pročitajte više