Geologinja otkrila gdje se nalazi krajolik s najpoznatije slike na svijetu

Foto: Profimedia

Više od 500 godina nakon što je Leonardo da Vinci naslikao Mona Lisu, geologinja i stručnjakinja za talijansku renesansu Ann Pizzorusso vjeruje da je razotkrila misterij o mjestu na kojemu se nalazi krajolik prikazan na jednome od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu. 

Povjesničari umjetnosti dugo su raspravljali o krajoliku na slavnome platnu, nagađajući o tomu koje su lokacije mogle nadahnuti Leonarda, no geologinja Pizzorusso smatra da je riječ o lombardijskom gradu Lecco na obali jezera Como. 

"Kad sam stigla u Lecco shvatila sam da je Da Vinci ovdje naslikao Mona Lisu", rekla je Pizzorusso. Lecco je najpoznatiji po tomu što se ondje odvija radnja remek-djela talijanskoga povijesnog romana Zaručnici, autora Alessandra Manzonija. Riječ je o najpoznatijem i najčitanijem romanu na talijanskom jeziku.

Nije prva osoba koja smatra da je riješila misterij

Pizzorusso smatra da most naslikan na Da Vincijevu platnu odgovara mostu Azzone Visconti iz 14. stoljeća, premda su ga prethodne teorije povezivale sa sličnim građevinama u nekim drugim talijanskim gradovima, poput onih u Arezzu i Bobbiu. Pizzorusso nije prva osoba koja smatra da je riješila misterij, no svoje tvrdnje, zahvaljujući svome zvanju, potkrepljuje geološkim podacima. 

"Most za mene nije značajan aspekt na ovome djelu, a po ostalim hipotezama geološki su podaci jednostavno bili netočni", smatra talijanska geologinja te dodaje da su formacije stijena oko Lecca vapnenačke, a to odgovara onome što je prikazano iza portreta talijanske plemkinje.

"Kada pogledate Mona Lisu, vidite ovaj dio rijeke Adde, a iza nje vidite drugo jezero, koje je savršeno prikazano ispod ovih nazubljenih planina", pokazala je kolegama na mjestu s kojega je motiv, po njezinu mišljenju naslikan.

Istraživanje Ann Pizzorusso o Leonardu savršeno pokazuje u kolikoj je mjeri ovdje važno znanje osobe koja je istodobno umjetnica i znanstvenica, rekao je Michael Daley, izvršni direktor ArtWatch UK, neprofitne organizacije koja prati očuvanje umjetničkih djela. On smatra da dosad nijedan povjesničar umjetnosti svojim studijama nije uspio nadmašiti znanstvene stavove Ann Pizzorusso.

Pročitajte više