Stotine bodova, žiri: Ako je i vas zbunilo glasanje na Eurosongu, evo objašnjenja

Foto: Profimedia

AKO nekoliko godina niste gledali Eurosong pa ste se sinoć uključili, vjerojatno vam ništa nije bilo jasno kada je riječ o glasanju. Već nekoliko godina, otkako je broj sudionika Eurosonga premašio 40, glasanje je potpuno drugačije nego što je bilo, recimo, devedesetih i početkom novog tisućljeća.

Budući da na Eurosongu sudjeluje više od 40 zemalja svake godine i da sve one glasaju u finalu bez obzira je li njihov predstavnik prošao u završnicu, organizatori su 2016. godine uveli i glasanje žirija iz svih tih 40 zemalja. Stoga je staro glasanje u kojem voditelji iz svih zemalja sudionica čitaju sve bodove (od 1 do 12) i za žiri i za publiku postalo jednostavno neizvodivo.

Zato se od 2016. godine objavljuje samo tko je kome dao 12 bodova, a ostali bodovi se samo pojave na ekranu. I to su samo bodovi koje je dao stručni žiri pojedine zemlje.

Glasovi publike ostaju za kraj večeri, kad se zbrajaju svi glasovi zemalja i pretvaraju u bodove.

Ukrajina je sinoć dobila 439 bodova i mnogima je nejasno odakle baš ta brojka i kako je moguće da je dobila toliko bodova. Teoretski svaka zemlja može dobiti 39x12, odnosno 39 dvanaestica, ako sve zemlje baš njoj daju najveći broj bodova. Dakle, teoretski najveći broj bodova koji publika može dati nekoj zemlji je 468. Ukrajina je sinoć dobila čak 28 dvanaestica te nekoliko desetki i osmica.

Svaka europska zemlja sinoć je Ukrajini dala bodove gledatelja.

Pročitajte više