Glasovni asistent ChatGPT-ja zvuči kao slavna glumica, ona tvrdi: Nisam to dopustila

Foto: EPA

Glumica Scarlett Johansson optužila je OpenAI da je kopirao njezin glas za jednog od glasovnih asistenata u ChatGPT-ju unatoč tome što je tvrtki uskratila dopuštenje da to učini. Njezina izjava došla je nekoliko sati nakon što je OpenAI rekao da kompanija više neće koristiti glas u ChatGPT-ju, ali nije naveo razlog.

"Prošlog rujna primila sam ponudu od Sama Altmana, koji me htio angažirati da dam glas trenutnom ChatGPT 4.0 sustavu. Rekao mi je da smatra da svojim izražavanjem mogu premostiti jaz između tehnoloških kompanija i kreativaca i pomoći potrošačima da se osjećaju ugodno zbog seizmičke promjene koja se tiče ljudi i umjetne inteligencije. Rekao je da osjeća da bi moj glas bio utješan ljudima", napisala je Johansson u izjavi, piše Engadgetom.

Glumica je dodala da je odbila ponudu nakon "mnogo razmatranja i iz osobnih razloga", ali kada je OpenAI prošli tjedan demonstrirao GPT-4o, najnoviji veliki jezični model tvrtke, "njezini prijatelji, obitelj i šira javnost primijetili su da je najnoviji sustav, nazvan Sky, zvučao poput nje".

Tvrdi da ni njezini najbliži prijatelji nisu mogli uočiti razliku

Kad je Johansson vidjela najnoviji demo OpenAI-ja, rekla je da je bila "šokirana, ljuta i u nevjerici da bi Altman koristio glas koji je zvučao toliko jezivo slično njezinom da njezini najbliži prijatelji i novinske kuće nisu mogli uočiti razliku".

Također je otkrila da je Altman kontaktirao njezinog agenta samo dva dana prije nego što je tvrtka otkrila GPT-4o i zamolio je da ponovno razmisli, ali je predstavio sustav prije nego što je imala priliku odgovoriti.

"Glas Sky nije glas Scarlett Johansson i nikada mu nije bila namjera da sliči njezinu. Dodijelili smo glasovnu glumicu prije bilo kakvog kontakta s Johansson. Iz poštovanja prema njoj, pauzirali smo korištenje Skyinog glasa u svojim proizvodima. Žao nam je što nismo bolje komunicirali", rekao je glasnogovornik OpenAI-ja u izjavi koju tvrtka pripisuje Altmanu, suosnivaču i izvršnom direktoru OpenAI-ja.

Iako je Sky jedan od glasovnih pomoćnika u ChatGPT-ju od rujna 2023., GPT-4o, koji je tvrtka objavila prošli tjedan, ide korak dalje. Tvrtka je rekla da je novi model bliži "prirodnijoj interakciji između čovjeka i računala" i demonstrirala je da njeni rukovoditelji vode gotovo ljudske razgovore s glasovnim asistentom u ChatGPT-ju.

To je izazvalo usporedbe sa Samanthom, virtualnom glasovnom asistenticom koju Johansson glumi u filmu Ona iz 2013. koja ima intiman odnos s ljudskim bićem. Ubrzo nakon događaja Altman je tvitao jednu riječ - "ona" - u očitoj referenci na film.

OpenAI će Sky staviti na pauzu

U ponedjeljak je OpenAI rekao da pauzira korištenje Sky u ChatGPT-ju i objavio poduži post u kojem otkriva kako je tvrtka angažirala profesionalne glasovne glumce da kreiraju vlastite virtualne asistente, negirajući bilo kakve sličnosti s glumičinim glasom.

"Vjerujemo da AI glasovi ne bi trebali namjerno oponašati karakterističan glas slavne osobe - Skyin glas nije imitacija Scarlett Johansson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici koja koristi vlastiti glas", napisao je OpenAI i dodao da je svaki od njegovih izvođača, čija je imena odbio navesti zbog privatnosti, plaćen "iznad najviših tržišnih stopa, i to će se nastaviti sve dok se njihovi glasovi koriste".

Ovaj potez, rekla je Johansson u svojoj izjavi, došao je tek nakon što je angažirala pravnog savjetnika koji je napisao dva pisma Altmanu i OpenAI-ju tražeći objašnjenje. “U vremenu kada se svi borimo s deepfakeovima i zaštitom vlastitog rada i vlastitih identiteta, vjerujem da su ovo pitanja koja zaslužuju apsolutnu jasnoću. Veselim se transparentnom rješenju i donošenju odgovarajućeg zakonodavstva kako bi se osigurala zaštita individualnih prava", napisala je Johansson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.