Gledatelji raspravljaju o pitanju u Milijunašu: "To za 10.000 eura? Prelagano"

Screenshot: HRT

U OVOTJEDNOM izdanju kviza Tko želi biti milijunaš? troje natjecatelja pokušalo je osvojiti najveću nagradu. Prvi koji je sjeo nasuprot voditelja kviza Tarika Filipovića bio je Mateo Seferi iz Sesveta. Otvorio je emisiju odgovarajući na pitanje za 10.000 eura i na njemu iskoristio oba džokera koja su mu bila preostala - džoker zovi i pola-pola. 

Pitanje je glasilo: "Kolika je, prema FIFA-inim pravilima, udaljenost linije ruba šesnaesterca i s njom paralelne gol-linije?" Ponuđeni odgovori bili su: 17, 18, 19 i 20 jarda. 

Pitanje izazvalo raspravu među gledateljima

Ovo pitanje izazvalo je mnoštvo komentara po internetu, posebice na forumu.hr. Neki smatraju da je ovo pitanje prelagano za taj iznos. "Preračunavanje metara u jarde za 10.000 eura, a onaj koji struže za 300?", "I meni je ovo s jardima previsoko pitanje, ali dobro. Navikli smo na matematička množenja ili dijeljenja na ovakvim iznosima", pišu ljudi.

Ipak, neki su objasnili da ako bi se stvarno preračunavalo s četiri decimale, da bi se moglo doći do krivog odgovora. "Malo si se zaletio. Naime, ako bi stvarno računao 16 metara u jarde, dobio bi da je to 17.49 jarda i onda lijepo zaokružio na najbliži broj, dakle 17 i netočno odgovorio. Caka je da 16-erac nije 16 metara, nego približno 16 i pol, odnosno preciznije 18 jarda", navodi jedan gledatelj.

"Nitko ne bi računao tako, nego bi išao preračunavati jarde u metre, znajući da je 1 jard cca 0.9 metara. Daleko je lakše napamet množiti s 0.9 nego s 1.09. 17x0.9=15.3; 18x0.9=16.2. Prosto ko pasulj, zapravo", nadovezao se drugi.

"Ako se idu računati jardi u metre s *točnom* informacijom koliko iznosi jard (ne cca, nego točno), tu je 17 bliže. Ako natjecatelj želi računanjem doći do točnog odgovora, najbolje bi bilo da zna cca koliko je jard, ali ne do bog da zna točno jer će onda krivo odgovoriti", dodaje treći.

"Izgleda kako poanta pitanja (barem po Tarikovom komentaru) i nije bila u računanju, već u samom pojmu - The 18-yard box (penalty area)", zaključuju gledatelji.

Pročitajte više