Neke imitacije u TLZP-u razbjesnile ljude: "U normalnom društvu ovo ne bi prošlo"

Screenshot: Nova TV/Instagram

SHOW Tvoje lice zvuči poznato sinoć je ponovno počeo s emitiranjem, no neki nastupi izazvali su mnoštvo negativnih reakcija. Među njima je i onaj pobjednički pjevačice Lu Jakelić koja je utjelovila američku pjevačicu Ciaru.

Naime, dio gledatelja na društvenim je mrežama upozorio da bi se u showu trebao prestati koristiti blackface. 

Blackface je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože. U 19. stoljeću blackface je bio vrlo popularan kao oblik burleske ili vodvilja u SAD-u. Bijeli glumci bi se maskirali i glumili crnce ili, bolje rečeno, karikature crnaca, nasmijavajući tako publiku i šireći u isto vrijeme rasne stereotipe.

"Stvarno bi bilo super da, budući kakva je situacija u Americi, bojanje lica pjevača da izgledaju kao crnci se prestane raditi jer je rasistički i tko god da je to odobrio mora se malo bolje informirati. Moglo bi ovo sve i bez blackfacea", samo je jedan od komentara na sinoćnji show.

"Moraš voljeti taj rasizam", "Wow odličan posao s blackfaceom", sarkastični su bili drugi. "Blackface i vi to stavljate na televiziju?", "Kad će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo", pokušavali su upozoriti drugi.

Među komentarima je bilo dosta i onih na engleskom jeziku.

Show se s ovakvim kritikama susretao u mnogim zemljama

Show ovog oblika emitira se u mnogim zemljama svijeta i prijašnjih godina u mnogima od njih dolazilo je do sličnih rasprava.

>>Tvoje lice zvuči rasistički: Što mislite o crnim licima u popularnom showu?

Britanski Your Face Sounds Familiar 2013. našao se na udaru kritika nakon što se grčka pop pjevačica Mando odlučila pojaviti kao Stevie Wonder, a zbog negativnih reakcija izbjegavaju se slučajevi u kojima bijeli izvođači imitiraju crne izvođače.

 

O ovom se već raspravljalo i kad je o hrvatskoj inačici showa riječ, 2016. godine kada su neki gledatelji također upozoravali na problematičnost blackfacea.

Zbog blackfacea se u središtu skandala našao i kanadski premijer Justin Trudeau. Radilo se o fotografiji iz 2001., kad je Trudeau imao 29 godina, s gala zabave na temu 1001 noć na kojoj on pozira s nekoliko mladih žena odjeven u Aladinov kostim i zatamnjenog lica kako bi više nalikovao na lika iz arapske narodne bajke. Zabava je održana u privatnoj školi u kojoj je tada bio nastavnik.

Trudeau se zbog svega morao ispričati, a 2019. godine pisalo se i da bi ga to moglo koštati novog mandata.

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je Trudeau novinarima nakon što je magazin Time objavio sliku. 

"Zatamnjivati svoje lice, bez obzira na kontekst ili okolnosti, uvijek je neprihvatljivo zbog rasističke povijesti blackfacea. Trebao sam to razumjeti tada i nikad to nisam trebao napraviti", dodao je.

Pročitajte više