Glumac dobio stalan posao na HRT-u. Novinari ljuti: "Žena mu 'slučajno' našla posao?"

Foto: Sandra Šimunović/Ivana Ivanović/Luka Stanzl/Igor Soban/Robert Anić/Dejan Rakita/Željko Lukunić/Pixsell

ZAGREBAČKI glumac Matko Knešaurek dobio je stalni posao na HRT-u, odnosno postao je dio informativnog programa javnog servisa, gdje počinje raditi početkom rujna. Knešaureka su Hrvati uglavnom gledali u sapunicama poput  Ruže vjetrova, Zore dubrovačke i Zlatnih dvora.

Vijest o zaposlenju naišla je na burne reakcije njegovih budućih kolega, a mnogi su se javno oglasili i pobunili. Čini se da im je najviše zasmetala izjava glumca u intervjuu za Gloriju, u kojoj je rekao da je "imao prednost nad profesionalnim novinarima zbog serija i filmova koje je snimao".

"Žena mi je slučajno našla posao"

Za sve je, kaže Knešaurek, kriva njegova supruga, koja je vidjela natječaj i prijavila ga. "Kako je znala da je novinarstvo moja skrivena strast te da su me osim glume oduvijek zanimali geopolitički odnosi, predložila mi je da se prijavim. Iz znatiželje sam otišao na audiciju, na kojoj je trebalo pokazati snalaženje u reporterskom javljanju, a meni je definitivno pomoglo moje 17-godišnje iskustvo pred kamerama, sve serije i filmovi koje sam snimao.

Zasigurno je to pridonijelo da netko u komisiji odluči kako će mi dati prednost u odnosu na profesionalne novinare. Zato se nadam da će moj posao pretežito biti ispred kamera. U fokusu mi je istraživačko novinarstvo, zanima me i kultura, ali apsolutno se vidim na ekranu, možda čak i u vođenju Dnevnika", kazao je glumac koji je na HRT-u honorarno sinkronizirao crtiće.

HRT: Zadovoljio je uvjete natječaja

Kontaktirali smo HRT koji nam je poslao objašnjenje na osnovu kojih kvalifikacija je Knešaurek dobio posao i koji su bili kriteriji pri njegovom zapošljavanju.

Ovo je odgovor koji smo dobili:

"Matko Knešaurek je temeljem javnog natječaja objavljenog 2. lipnja 2023. godine nakon provedenog selekcijskog postupka izabran na radno mjesto Novinar 1. Riječ je o početničkoj poziciji i navedeni kandidat je zadovoljio formalne uvjete natječaja.

VŠS - sveučilišni ili stručni prvostupnik / VSS - sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačeni specijalistički diplomski stručni studij (društveni ili drugi odgovarajući smjer), znanje jednog svjetskog jezika, znanje rada na računalu (i aplikacijama za rad) i vozačka dozvola B kategorije.

Dodatna znanja, osobine, vještine i sposobnosti: razvijene vještine prezentacije, razvijene komunikacijske vještine, organiziranost."

HRT-ovci bijesni: "Politička podobnost je presudila"

Ova vijest nije dobro sjela zaposlenicima državne televizije. Među prvima se javila novinarka, voditeljica i vanjskopolitička komentatorica HTV-a Elizabeta Gojan koja je na Facebooku napisala: "Ma, divno! Jer, znamo, dovoljna je samo 'strast prema novinarstvu'."

U komentarima na njezinu objavu, koja sada više nije dostupna, ali ju je zabilježila Slobodna Dalmacija, javili su se i brojni drugi medijski djelatnici koji su izrazili zgražanje zbog odluke HRT-a.

"Jedan od lošijih glumaca. Gurali ga i za ravnatelja kazališta. Žena mu je 'slučajno' našla posao!? I to na HRT-u. U informativnom programu!? Uz toliko kvalificiranih, a nezaposlenih novinara... Politička podobnost je presudila. Nemoralno. Ali na Prisavlju je nenormalno normalno. Negativna selekcija caruje", napisao je Branko Vukšić.

"Središnja informativna emisija s glasom Zekoslava Mrkve bila bi hit, primjer infotainmenta. Ne bi?" pita se HRT-ovka Andreja Arežina.

"I dalje se ne mogu načuditi koliko su čovjeku pobrkani lončići u glavi. Pazi ti njega. Anonimus došao s ceste, bez iskustva, još nije ni počeo raditi (tek od 4.9.), a već daje intervjue u kojem kaže da se vidi u Dnevniku, prokleta je ambicija i zlato što sja", komentirao je Vedran Strukar.

U čemu je problem? Sever: Znaju li oni što je novinarstvo?

Pokušali smo saznati zbog čega HRT-ovci vide problem u zapošljavanju ovog glumca. Tim povodom razgovarali smo s Majom Sever, predsjednicom Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

"Ja bih zapravo htjela, kao dugogodišnja novinarka i netko tko se zalaže za jačanje, zaštitu, osiguranje uvjeta za slobodan i profesionalan rad novinara, koji su zaista najvažniji korektiv u našem društvu, što pokazuju i brojne objave vašeg portala, pitanje usmjeriti Robertu Švebu, Mariji Nemčić, Raheli Štefanović i Katarini Periši Čakarun", započela je Sever.

"A njih bi pitala: znaju li oni što je novinarstvo, koji je posao novinara i što bi bile prednosti za posao novinara? Sudeći po programu u kojem i dalje nema u pristojnom terminu jakih novinarskih emisija, redakciji u kojoj još uvijek nema prostora za istraživačke novinare/ke i projekte, očito nemaju pojma što je posao novinara/ke", istaknula je.

Dodala je da javni medijski servis nema pravi istraživački magazin na prvom programu u prime timeu, kao ni redakciju koja se bavi kvalitetnim, profesionalnim, istraživačkim novinarstvom. "Mene zanima: što je njima novinarstvo?" pita se Sever.

"Novinarstvo nije pokazivanje pred kamerama"

Kaže kako ona vjeruje da je dovoljna strast prema novinarstvu i da ima mnogo kvalitetnih novinara koji nisu diplomirali novinarstvo na FPZG-u ili na nekom drugom fakultetu. No priznaje da je za nju ključno pitanje što ljudi koji rukovode HRT-om očekuju od novinara koji rade u javnom medijskom servisu i plaćeni su novcem građana i pretplatnika.

"Koja su potreba znanja, vještine, profesionalizam, iskustvo i hrabrost za raditi u najvažnijem informativnom servisu? Dakle, ja bih zaista htjela naglasiti da se pitanje treba postaviti Švebu, Nemčić, Štefanović, Periši Čakarun i natječajnom povjerenstvu koje je odlučilo da je to novinarstvo", objasnila je.

Sever je dodala da je ključno pitanje uređivačke i upravljačke politike javnog medijskog servisa i odgovornost spomenutih ljudi. O tvrdnjama glumca da je posao dobio na osnovu "prednosti koju ima nad profesionalnim novinarima zbog serija i filmova koje je snimao", Sever kaže:

"Novinarstvo nije pokazivanje pred kamerama. Novinarstvo je nešto drugo. Novinarstvo je ozbiljan istraživački rad i otkrivanje nepravilnosti u društvu i politici. Novinarstvo se studira pet godina."

Mikleušević Pavić: Pretplatnici zaslužuju transparentnost

Sanja Mikleušević Pavić, novinarka Labirinta i aktivna članica HND-a, slaže se sa Sever da bi pitanje o zapošljavanju Knešaureka trebalo uputiti vodstvu HRT-a.

"Ne poznajem rad gospodina niti mi je poznato što je konkretno presudilo u njegovu zapošljavanju. Ono što načelno mogu reći je da ovaj posao, ako ćete ga raditi pošteno i iza i ispred kamera u uređenim sustavima, zahtijeva znanje, predanost, profesionalni dignitet i kičmu kategorije koje ne obvezuju samo novog zaposlenika o kojem je u ovom slučaju riječ", poručila je.

Dodaje da strukovne udruge već dugi niz godina argumentirano upozoravaju na stanje u IMS-u HTV- a, pad profesionalnih standarda i pravi egzodus novinara i urednika. Kaže kako ni analize stručnih službi HRT-a nisu laskave.

"Kako sam nedavno sudjelovala u, kako se pokazalo, jednom tragikomičnom natječaju na HRT-u, mogu samo dodati da pretplatnici koji financiraju naš rad zaslužuju transparentnost i jasne kriterije za bilo koju poziciju na HRT-u", zaključila je.

Pročitajte više