Usporedila je republikance sa Židovima u Holokaustu i dobila otkaz, sad tuži Disney

Foto: Profimedia

Glumica Gina Carano tužila je Disney i Lucasfilm jer je 2021. dobila otkaz zbog objave na društvenim mrežama u kojoj je usporedila republikance sa Židovima tijekom Holokausta.

Tužbu financira Elon Musk, koji je na svojoj platformi X uputio otvoreni poziv drugima da se pridruže tužbi. Carano traži 75.000 dolara odštete te zahtijeva od suda da prisili Lucasfilm da je ponovo angažira. Glumica je bivša MMA borkinja, a utjelovila je Caru Dune u prve dvije sezone Disneyjeve serije The Mandalorian.

Tijekom tog perioda često je na internetu ulazila u sukobe s ljevičarima. No kritičari su zahtijevali da bude otpuštena nakon što je u veljači 2021. podijelila objavu na svom Instagramu u kojoj je izjednačila progon Židova od strane nacista s aktualnom političkom klimom s kojom se republikanci suočavaju.

"Židove su tukli na ulicama, ne nacisti, nego njihovi susjedi... čak i djeca. Kako se povijest uređuje, većina ljudi danas ne shvaća da je vlada, došavši do točke u kojoj su nacistički vojnici lako mogli okupiti tisuće Židova, prvo njih mrzila zbog toga što su Židovi. U čemu se to razlikuje od mržnje prema nekome zbog njegovih političkih stavova", pisalo je u objavi koju je podijelila.

Tog istog dana, Lucasfilm, producentska tvrtka koja stoji iza serije, kao i UTA, agencija za talente koja ju je zastupala gotovo dvije godine, prestali su surađivati s njom. U tadašnjoj izjavi, glasnogovornik Lucasfilma rekao je da su "njezine objave na društvenim mrežama koje omalovažavaju ljude na temelju njihovog kulturnog i vjerskog identiteta gnusne i neprihvatljive".

"Umjetnici se ne odriču svojih prava kao američki građani kada se zapošljavamo"

Građanska tužba na 59 stranica, podnesena saveznom sudu u Kaliforniji, iznosi tvrdnje o nezakonitom raskidu i odmazdi u narativu krcatom referencama na Ratove zvijezda.

"Prije kratkog vremena u ne tako dalekoj galaksiji, optuženici su jasno dali do znanja da je samo jedna ortodoksija u mišljenju, govoru ili djelovanju prihvatljiva u njihovom carstvu, te da oni koji se usuđuju dovoditi u pitanje ili se u potpunosti ne pridržavaju neće biti tolerirani", započinje njezina tužba.

Carano tvrdi da je otpuštena "jer se usudila izraziti vlastito mišljenje i suprotstavila se internetskoj nasilničkoj mafiji koja je od nje zahtijevala pokornost njihovoj ekstremnoj progresivnoj ideologiji". U tužbi se navodi da je glumica tretirana drugačije od dvojice muških kolega koji su pisali ili dijelili postove na internetu klevetajući republikance kao naciste, ali nisu bili suočeni s kaznom.

U podužoj izjavi za X, Carano je rekla da je bila izložena "kampanji klevetanja koja je imala za cilj ušutkati, uništiti i napraviti primjer od nje". "Umjetnici se ne odriču svojih prava kao američki građani kada se zapošljavamo", dodala je, zahvalivši gospodinu Musku i onima koji su je podržali.

Musk je ranije obećao financijski podržati one koji se suočavaju s diskriminacijom zbog svojih objava na X-u. U izjavi, glasnogovornik njegove tvrtke rekao je da je Musk "ponosan" što podupire glumičinu tužbu kao dio svoje predanosti slobodi govora.

Pročitajte više