Glumio je u Glembajevima, Nad lipom 35... Po ovim ulogama pamtimo Žarka Potočnjaka

Foto: IMDB

JUTROS je u 76. godini preminula legenda hrvatskog glumišta, Žarko Potočnjak.

Ostat će upamćen po brojnim prepoznatljivim ulogama u domaćim filmovima i serijama.

Prvi angažman dobio je u Kazalištu Komedija u Zagrebu. Tamo je glumio u mjuziklima i rock-operama, uz glumu je pjevao i plesao. Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine.

Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. Glumio je u oko 30 TV serija. među kojima su u Dugoj mračnoj noći, Glembajevi, Vukovar se vraća kući, Trešeta, Počivali u miru te Zauvijek susjedi.

Televizijske uloge

U serijama je počeo glumiti od 1981. godine, a prvi angažman bio mu je u seriji Nepokoreni grad, kada je dobio ulogu sekretara mjesnog komiteta.

Sedam godina kasnije dobio je ulogu Krune u Večernjim zvonima, a 1989. gledali smo ga kao Motku u seriji Ptice nebeske.

U humorističnoj seriji Nad lipom 35 Potočnjak je gledatelje nasmijavao u ulozi Srećka Leša, a također je ostao zapažen i u ulozi Đure Ferdića u seriji Zauvijek susjedi.

Od 2009. do 2011. godine glumio je u seriji Najbolje godine, gdje je utjelovio lik Bože Hajduka.

2013. godine pojavio se u seriji Počivali u miru kao Juraj Hrenović, a samo dvije godine nakon ostvario se i u ulozi druga Miška u Crno-bijelom svijetu.

Filmske uloge

Potočnjak je dobio uloge i u brojnim filmovima, a u njima je počeo glumiti puno prije nego u serijama. Naime, prvu filmsku ulogu dobio je 1976. u filmu Izbavitelj.

U Glembajevima je 1988. Potočnjak igrao ulogu Pube Fabriczyja, gdje mu je kolegica na snimanju bila i pokojna Ena begović, koja je utjelovila lik barunice Castelli.

1994. ostao je zapažen u filmu Vukovar se vraća kući, koji  tematizira velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, odnosno prati sudbinu dijela hrvatskih izbjeglica i prognanika koje su velikosrpski osvajači protjerali iz Vukovara. U filmu se Potočnjak pojavio u ulozi Jozike.

Posljednju filmsku ulogu ostvario je 2008. godine, kada je proslavio 40. obljetnicu glumačke karijere. Tada je u crnohumornoj drami Nije kraj utjelovio lik Kokotovića.

Žarko Potočnjak ove je godine na svoj 75. rođendan objavio da se povlači iz svijeta glume, a kao razlog je naveo stanje u kojem se našao glumački svijet.

Pročitajte više