Godinama ih slušate, a niste imali pojma: Iza legendarnih domaćih hitova kriju se najluđe priče

Screenshot: YouTube

NEKE pjesme su zaista pjesme za sva vremena i godinama ih pjevušimo u raznim životnim situacijama i nedaćama, a da zapravo nikad ne saznamo što se zaista krije iza njih.

Zato smo odlučili složiti popis pjesama iza kojih se kriju priče koje vam ne bi pale na pamet ni u najluđim snovima. Neke od njih su istina, neke su samo mitovi nastali kao produkt nečije bujne mašte nakon sati preslušavanja i analiziranja, no baš sve su jako, jako zanimljive.

1. "Jelena" - Bolero

Grupa Bolero svoj je vrhunac doživjela u osamdesetima, a jedna od njihovih najpoznatijih pjesama zasigurno je "Jelena" koja naizgled pjeva o djevojci i ljubavi, no kruže priče da je zapravo posvećena majci jednog od članova benda koja ga je ostavila u sirotištu kao dijete.

2."Sanjao sam noćas da te namam" - Bijelo dugme

Iako je i to naizgled pjesma o nesretnoj ljubavi, Bregović je jednom prilikom otkrio da pjesma zapravo govori o smrti majke. Također, neki tvrde da i njihova pjesma "Da sam pekar" govori o konzumiranju, bijelog praha, odnosno kokaina.

3. "Neko te ima noćas" - Van Gogh

Jedna od najpoznatijih pjesama kultne grupe Van Gogh prema nekim tumačenjima uopće nema veze sa željom za dragom osobom, već govori o hašišu. 

4. "Igra rokenrol cijela Jugoslavija" - Električni orgazam

Ta pjesma je navodno posvećena svima stanovnicima bivše Jugoslavije koji su, kako su jednom prilikom rekli članovi benda, zaklapali oči pred onim što im je bila očigledna sudbina. 

5. "Ena"/"Šal od svile" - Haustor

Pjesma "Ena" navodno govori o bivšoj djevojci Darka Rundeka koja je otišla živjeti u Kanadu nakon što mu nije uspjela pomoći da prestane s konzumacijom droge. I "Šal od svile" prema nekima ima veze s konzumacijom droge ("uže i gun"), no drugi pak tvrde da govori o samoubojstvu, a nekima je to pjesma o raspadu Jugoslavije. Rundek pak tvrdi da ništa od toga nije točno, već da je to pjesma o slobodi.

6. "Srce"/"Oči boje meda" - EKV

Duže vrijeme pričalo se da tekst pjesme "Oči boje meda" kultnog benda EKV nema veze s očima žene, nego da oči boje meda predstavljaju žlice u kojima se zagrijava heroin koji dobiva boju meda. Stih "guram nož među zube" navodno označava vezivanje ruke, odnosno zaustavljanje dotoka krvi, gumom koju narkomani na drugom kraju vuku zubima. Pjesma "Srce" navodno je posvećena bivšoj djevojci Milana Mladenovića, koja je umrla od heroina.

7. "Ima neka tajna veza" - Bijelo dugme

Taj hit Bijelog dugmeta, čini se, uopće nema veze s romantikom i ljubavlju, već sa - zatvorom. "Stihovi govore o zatvorskom čuvaru koji čitav svoj radni vijek, a to je 40 godina, provodi u zatvoru. Za to vrijeme i najveći kriminalci odlaze, završava im se robija, a samo on i dalje ostaje", otkrio je Bregović u dokumentarnom filmu o svom životu.

8. "Balkan" - Azra

Neki tvrde da je Johnny Štulić poznatu pjesmu "Balkan" zapravo posvetio svom spolnom organu kako ga ne bi izdao u "ključnim" situacijama. Zbog toga, tvrde, pjeva: "Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj".

9. "Život je nekad siv, nekad žut" - Bajaga

Jedno vrijeme kružile su priče da je ovaj Bajagin hit posvećen heroinu. Neki tvrde da Bajaga u toj pjesmi zapravo opisuje boje heroina.

10. "Bacila je sve niz rijeku" - Indexi

Vjerojatno jedna od najpoznatijih legendi vezanih uz domaće pjesme je ona da je pjesma "Bacila je sve niz rijeku" posvećena djevojci koja je abortirala i tako slomila srce jednom od članova benda. Ipak, ovo je malo vjerojatno jer je pjesmu napisao Kemal Monteno, a glazbu Fadil Redžić koji je tad bio već u braku.

Pročitajte više