Google obilježio 101. rođendan kultne glumice: Bez njenih izuma danas ne bi imali pametne telefone

 Foto: Getty

U TRADICIONALNOM nizu Google doodleova posvenih važnim datuma, najpopularnija svjetska internetska tražilica danas je obilježila 101. rođendan kultne glumice Hedy Lamarr.

"Volimo obilježiti dobre priče o ženskim postignućima u znanosti i tehnologiji. Kada priča uključuje hollywoodsku zvijezdu iz 40-ih koja je postala inovatorica i i pomogla razviti tehnologiju koju danas svi koristimo... Pa, to smo jednostavno morali podijeliti sa svijetom", objasnili su iz Googlea.

Glumici koja je jednom slovima za najljepšu ženu na svijetu posvetili su crtani film o njenom životu, koji je bio doista impresivan. Kao da je riječ o filmu, a ne o zbilji, Lamarr je bila velika filmska zvijezda svoga vremena, no odlučila je pomoći saveznicima u Drugom svjetskom ratu pa je izumila način kako spriječiti njemačke podmornice da savezničkim snagama ometaju radio signale. Njen patent doduše tada nije korišten, ali danas su moderne tehnologije poput Bluetootha i GPS-a bez njega nezamisliva.

Kada je u pitanju njena filmska karijera, kritika i publika su je zvali nasljednicom Grete Garbo i Marlene Dietrich, a scena u kojoj glumi orgazam u filmu "Extase" podigla je veliku buru u javnosti. Čak i više od scene u kojoj gola trči šumom, što je prvi takav akt u povijesti umjetničke kinematografije.

Pročitajte više