"Gospodar prstenova" čini čuda za Time Warner

TVRTKA Time Warner još uvijek se muči na Internetu, ali ostaje ogroman stroj za proizvodnju uspjeha, što dokazuju i nedavne rekordne zarade trilogije "Gospodara prstenova".

Najveći svjetski medijski div objavio je svoj profit za četvrti trimestar 2003., koji je uglavnom u skladu s očekivanjima. Ugodno iznenađenje dolazi iz odjela filmskih produkcija, čija se prodaja povećala za 17,5 posto u godinu dana, što čini 3,4 milijarde dolara.

Taj je odjel poboljšao ukupni profit tvrtke, koji je za "gotovo 600 milijuna dolara premašio naše procjene", ustvrdila je Jessica Reif Cohen, analitičarka banke Merrill Lynch.

Warner Bros. je u čarobnoj 2003. godini, zahvaljujući hitovima kao što su "Matrix" i "Gospodar prstenova", dobio sve superlative od glavnog direktora svoje matične kuće Dicka Parsonsa.

"Povratak kralja", posljednji nastavak Tolkienove sage, "premašit će zaradu od milijardu dolara. To će sigurno biti drugi najveći uspjeh u povijesti kinematografije", nakon "Titanica", oduševljavao se Parsons početkom siječnja.

Tvrtka je objavila da je film s 11 nominacija za Oscara već postigao rekord kao "šesti najveći uspjeh svih vremena". Od izlaska u kina 17. prosinca u 28 zemalja, prikupio je "više od 875 milijuna dolara", prema jednom priopćenju.

Dodjela Oscara za mjesec dana, gdje će Warner predstavljati i Eastwoodova "Mistična rijeka" i "Posljednji samuraj" s Tomom Cruiseom, trebala bi još pospješiti zaradu u kinodvoranama... prije nego Warner Home Video ne preuzme prodaju u svoje ruke.


U četvrtom tromjesečju 2003., pretplata na kablovske programe (Time Warner Cable) i velika gledanost televizijskih serija, posebice s kanala HBO, pokrili su poteškoće u kojima se stalno nalazi America Online (AOL), koji nudi usluge pristupa Internetu. Taj je odjel prije tri godine bio motor spajanja tvrtki AOL i Time Warner, no njegova je prodaja u godinu dana pala za 7 posto, tj. za 2,2 milijuna dolara od četvrtog tromjesečja 2002.

Nakon rekordnog gubitka od gotovo 100 milijardi dolara u 2002. godini, konglomerat se u 2003. vratio u pozitivno poslovanje, s neto profitom od 2,64 milijardi dolara. U godinu dana riješio se aktivnosti na kojima je najviše gubio, između ostaloga "Time Lifea", koji se bavio marketingom knjiga, CD-a i DVD-a za časopis Time. Prodaja "Warner Musica" za 2,6 milijardi dolara "bit će dovršena u sljedećih nekoliko tjedana", što će se također odraziti na profit u prvom tromjesečju 2004., tvrdi Parsons.

Uprava je već najavila da će tako za tri mjeseca Time Warner dostići cilj smanjenja duga na 20 milijardi dolara "gotovo godinu dana prije planiranog". Parsons je prvotno najavio da će se to ostvariti u "2004. godini".

Pročitajte više