"Gospodar prstenova": Ludi izazov nagrađen Oscarima

PREMDA je bio jedan od najvećih izazova u povijesti filma, "Gospodar prstenova", u nedjelju nagrađen Oscarom za najbolji film, postao je kinematografski orijentir, postigavši ujedno golem uspjeh kod publike.

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" okrunjen je najuglednijim Oscarom, dok prva dva dijela fantastične trilogije koja je sada prerasla u mit, nisu naišla na oduševljen prijam na prošlim svečanostima dodjele.

"Ovo je godina hobita i Petera Jacksona", novozelandskog redatelja koji je sedam godina radio na tom projektu, izjavio je stručnjak Tom ONeil s kojim su htjeli razgovarati svi u Hollywoodu.

Nije se prevario, budući da je film odnio jedanaest Oscara, svih jedanaest za koje je bio i nominiran. Tako je dostigao rekord koji su postavili "Ben-Hur" 1959. i "Titanic" 1997.

"Povratak kralja", zadnji dio trilogije britanskog pisca J.R.R. Tolkiena, koji obiluje specijalnim efektima i glumcima, priča o svršetku dugog i zamršenog putovanja kroz Međuzemlje u kojemu hobit Frodo i njegov prijatelj Sam bježe pred Golumom.

Trilogiji koja je danas ostvarila toliki uspjeh u svijetu da je pokrenula turizam na Novom Zelandu, gdje je snimljena, uspjeh u početku nije bio zajamčen.

Film je u početku zamišljen kao film-rijeka u trajanju od preko devet sati, koji je redatelj htio podijeliti u tri dijela. Producent New Line Cinema, podružnice Time Warnera, pokazao je golemo povjerenje i odvažnost, dopustivši gotovo nepoznatom redatelju da istodobno snimi tri filma u petnaest mjeseci.

Za snimanje trilogije utrošeno je rekordnih 270 milijuna dolara, ali je do danas zaradila ukupno 2,8 milijarda, a "Povratak kralja" je već na drugom mjestu u svijetu po broju prodanih ulaznica, iza "Titanica" (1997.) koji je zaradio ukupno 975 milijuna dolara.

Pročitajte više