Gospođa Jasna muzeju darovala gotovo 200 svojih šiljila, idu na izložbu

Foto: Hrvatski školski muzej

IZLOŽBA Šiljilo - Istinita priča, koja se otvara u četvrtak 30. ožujka u galeriji Hrvatskog školskog muzeja Školica za 5, uz niz izložaka vezanih uz školski pribor prvi put predstavlja i one iz privatne kolekcije Jasne Radulović, koja je Muzeju darovala 191 šiljilo.

Radulović je svoja šiljila kupovala u Zagrebu između 1977. i 1984. godine, obično kada bi "zaradila" peticu u školi, u knjižarama na Trgu bana Josipa Jelačića, Cvjetnom trgu, u Ilici i u robnim kućama Nama, napominje se u najavi. 

"U 1. razredu osnovne škole nosila sam šiljilo, zeku s mrkvom, pa mi ga je jedna djevojčica gurnula s klupe, uho se razbilo, a ja sam bila neutješno tužna sve dok mama nije operirala zeku i zalijepila mu uho natrag. Mama i tata kupovali su mi ih s ljubavlju, a ja sam ih s ljubavlju i poštovanjem prema njima čuvala sve do danas", prisjetila se donatorica.

200 muzejskih predmeta za brušenje, oštrenje i šiljenje

Hrvatski školski muzej danas u Zbirci nastavnih sredstava i pomagala čuva preko 200 muzejskih predmeta za brušenje, oštrenje i šiljenje olovaka, no autorica izložbe Kristina Gverić, viša kustosica, kaže kako je takva vrsta građe bila slabije zastupljena, a sve do velike donacije 2014. prikupljeno je tek nekoliko brusila, oštrila i šiljila za olovke iz prve polovice 20. stoljeća.

Nakon donacije stvorena je podzbirka Zbirke nastavnih sredstava i pomagala Hrvatskoga školskog muzeja, podzbirka šiljila za olovke.

Uz šiljila iz fundusa, izložit će se raznovrsne gumice za brisanje, olovke za pisanje i pernice za pospremanje školskog pribora. Prikazat će se povijest razvoja šiljila od prvih konstrukcija šiljila za olovke, prvih proizvođača, do prvih šiljila u danas prepoznatljivom modernom obliku.  

Pripremljen je i Pedagoški kutak u kojem se uz motivacijske videoprezentacije i radove svi mogu okušati u izradi umjetničkih djela od ostataka koji nastaju šiljenjem te tako imati i ulogu autora izložbe u nastajanju, napomenula je Gverić.

Izložba će biti otvorena do 6. svibnja 2023.

Pročitajte više