Govore da je "klinac iz Šestog čula" totalno propao, no istina bi ih mogla prilično iznenaditi

Foto: Press

U OVOJ fazi gotovo je općeprihvaćeno mišljenje da je Haley Joel Osment, bolje poznati kao "klinac iz Šestog čula", totalno propao.

Ipak, ljude ne možete okriviti za to mišljenje jer danas 29-godišnji Haley obrastao je u bradu, nabacio višak kila, a dugi se niz godina nije pojavio u nekoj većoj ulozi. Prema svim holivudskim mjerilima, sasvim je normalno očekivati da će ga mediji tretirati poput svih ostalih dječjih glumaca čije karijere nikada više nisu dosegle razinu filmova koji su ih proslavili.

Ukratko, Haley je ekspresno strpan u kategoriju McCauleyja Culkina, Coreyja Feldmana i Edwarda Furlonga ili u prijevodu, nalazi se u kategoriji dječjih zvijezda koje tabloidi proglašavaju "propalitetima".

I dok je površnost tabloida sasvim očekivana, činjenica je da Osment, za razliku od svojih kolega, u ovom trenutku proživljava novi procvat karijere koji je, treba biti iskren, netipičan za mnoge dječje zvijezde.

Od klinca iz "Šestog čula" do bradonje iz "Silicijske doline"

Donedavno su mu na ulici vikali da izgovori kultnu rečenicu iz "Šestog čula" ("I see dead people"), ali iz dana u dan sve je više onih koji ga hvale zbog uloge u izvrsnoj seriji "Silicijska dolina" u kojoj je nedavno dobio ulogu pametnog, šarmantnog, ali i pokvarenog wunderkinda IT industrije.

I to je tek dio onoga u čemu se pojavio. Mnogi su zapazili njegovu ulogu u hvaljenoj seriji "Alpha House", pojavio se i u bizarnom hororu Kevina Smitha "Tusk", humorističnim "The Spoils of Babylon" i "The Spoils Before Dying" s Kristen Wiig i Willom Farrellom, ali i od kritike odlično prihvaćenoj britanskoj drami "Oasis" Kevina MacDonalda.

No, što se prosječnog konzumenta TV i kino zabave tiče, "klinac iz Šestog čula" je propao.

"Postojao je period od pet do šest godina u kojem sam se školovao na NYU-u i nisam se pojavljivao u puno toga. Snimio sam jedan indie film, glumio u predstavi na Broadwayu tijekom studiranja koja nije bila pretjerano uspješna. No, odluka da studiram nije mi pala teško jer oduvijek sam znao da želim na fakultet. A budući da je moja mama učiteljica, znao sam da ću definitivno studirati pa napuštanje faksa nije dolazilo u obzir. Sve u svemu, ispalo je odlično, ali povratak u Los Angeles nije bio jednostavan jer teško je vratiti se u te pregovore jednom kad odete. No, bila je to cijena koju sam bio spreman platiti", rekao je Osment u nedavnom intervjuu za Vulture.

Slučajna karijera

Osment je karijeru započeo sasvim slučajno, tijekom posjeta Ikei u Burbanku gdje su ga zamijetili agenti koja su ga snimili i kasnije pozvali na skupnu audiciju na kojoj je izabran u moru na isti način odabranih klinaca. Prva uloga bila je ona u reklami za Pizza Hut, a nakon toga, sve se zakotrljalo. Samo na temelju te reklame dobio je uloge u "Forrest Gumpu", "Walkeru, teksaškom rendžeru", "Chicago Hopeu", "Murphy Brown" i "Ally McBeal".

I radilo se o manjim ulogama, a prva zapažena bila je, naravno, ona u "Šestom čulu": "Još sam išao u školu i sve to nije mi bilo previše niti čudno. Zapravo sam imao sreću jer većina klinaca mojih godina nije mogla gledati Šesto čulo pa sam imao relativno normalno iskustvo. Pomoglo je to što je publika bila starija pa to nije otežalo moje tinejdžerske godine. Svi su bili pristojni nitko me zbog moje slave nije zlostavljao".

Iako su svi uključeni u snimanje "Šestog čula" znali da se radi o dobrom filmu, nitko nije očekivao hit u koji se pretvorio, a još manje da će Osmenta nominirati za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Uslijedile su uloge u filmovima kao što su "A.I." i "Pay It Forward", a jedna od značajnijih uloga u njegovoj karijeri bez ikakve sumnje bilo je posuđivanje glasa u popularnoj gamerskoj franšizi "Kingdom Hearts". Do trenutka kada je krenuo na faks, Osment se pojavljivao tek u manjim ulogama i bio relativno zaboravljena dječja zvijezda.

Povratak

Televiziji i filmu odlučio se vratiti 2013., a "Spoils" i "Alpha House" bili su prvi veći projekti, a otada niže sve veće i važnije uloge. Naravno, najveća je ona u izvrsnoj HBO-ovoj seriji "Silicon Valley" koja je oduševila i publiku i kritiku.

Isprva je mislio kako se radi o manjoj ulozi, ali nakon audicije brzo je doznao da su scenaristi za njega pripremili puno veći zalogaj. Odlaskom T.J. Millera, koji na kraju sezone napušta seriju, nastat će praznina u inače besprijekornom glumačkom ansamblu, a sve ukazuje na to da bi upravo Osment mogao biti debeli bradonja koji će zamijeniti drugog debelog bradonju.

Što se budućih projekata tiče, pred Osmentom je nekoliko indie filmova, ali zainteresiran je i za neku veću seriju koja bi mu dala priliku da se glumački razmaše. U svakom slučaju, Osment je daleko od propalog dječjeg glumca, a s obzirom na rastuću popularnost "Silicijske doline", pred njim je, čini se, možda ponovno sjajna budućnost.

Pročitajte više