Gradi se monolit na Tasmaniji, to je "crna kutija čovječanstva"

Foto: earthsblackbox.com

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Tasmaniji prave "crnu kutiju" čovječanstva.

Monolit koji će se nalaziti na tom otoku je zapravo uređaj za koji kažu da je namijenjen da preživi katastrofe klimatskih promjena i upozoriti buduće generacije na pogreške čovječanstva.

Australski znanstvenici su monolit opisali kao "alat" koji se gradi da bi nas sve nadživio i bit će izgrađen na udaljenoj lokaciji na otoku Tasmaniji, prenosi ABC News.

Kutija, koju su konstruirali istraživači sa Sveučilišta Tasmania i drugi suradnici, zapravo neće biti spremna do sredine sljedeće godine, ali je već počela prikupljati podatke. Pogoni za pohranu kutije, napajani solarnim panelima s rezervnim napajanjem baterija, bežično prikupljaju određena mjerenja, kao što su temperatura kopna i mora, razina CO2 i ljudska potrošnja energije. Njegovi tvrdi diskovi također prikupljaju naslove o velikim svjetskim događajima, kao što je nedavni summit COP26 u Glasgowu. Čelični monolit veličine 10x4 metra bit će postavljen između gradova Strahan i Queenstown.

Znanstvenici očekuju propast civilizacije ako se ne uvedu promjene

Prema informacijama na web stranici crne kutije, kreatori očekuju da će ljudska civilizacija propasti bez uvođenja dramatičnih promjena, a da će ova kutija "bilježiti svaki naš korak prema toj katastrofi". Web stranica također daje ljudima uvid u neke od sirovih podataka povezanih s klimom koje snima uređaj.

U ovom trenutku, istraživači kažu da tvrdi diskovi mogu pohranjivati ​​podatke 30 do 50 godina, ali rade na sustavu kompresije koji bi im omogućio prikupljanje informacija dulje. Međutim, neki vjeruju da bi postavljanje ove crne kutije moglo promijeniti ponašanje čovjeka današnjice.

"Kada ljudi znaju da ih snimaju, to ima utjecaja na ono što rade i govore", rekao je Jonathan Kneebone, još jedan suradnik na projektu, za ABC.

Pročitajte više