Grupa kupila Banksyjevu umjetninu za 95 tisuća dolara pa se snimali kako je spaljuju

Screenshot: Twitter

BLOCKCHAIN tvrtka spalila je Banksyjevu umjetninu kako bi je pretvorila u virtualnu imovinu.

Blockchain tvrtka Injective Protocol platila je 95 tisuća dolara (oko 600 tisuća kuna) za Banksyjev rad nazvan Morons (White), prije nego su spalili djelo i snimili to uživo. Umjetnina je sad dostupna kao NFT (non-fungible token) i može se kupiti i vidjeti samo digitalno.

NFT je nezamjenjivi token, poseban kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Gledatelji su imali dvojake osjećaje zbog uništavanja umjetnine, od onih koji su taj čin nazvali "prekretnicom u modernoj povijesti umjetnosti" do onih koji su ga osuđivali.

Američka televizija CBS objavila je certiftikat autentičnosti koji potvrđuje kako je zaista spaljeno Banksyjevo djelo.

NFT umjetnost postaje sve popularnija tijekom posljednjih nekoliko godina, a ilustracije, albumi i videozapisi prodaju se ponekad za milijune dolara. 

Glazbenica Grimes nedavno je uprihodila gotovo 6 milijuna dolara od NFT umjetnosti dok je bend Kings of Leon najavio idući album u tom formatu.

Sve je popularniji i NBA Top Shot, u kojem se momenti pojedinih akcija, zakucavanja ili blokada prodaju ponekad i za više od 100 tisuća dolara.

Pročitajte više