Hajka na Sonju Savić 1984.: O njezinom "kontroverznom" ponašanju pisale su se kolumne

Screenshot: YouTube (scena iz filma Balkanski špijun)

Srpska glumica Sonja Savić prvi filmski nastup imala je 1977. u filmu Leptirov oblak, no veliku popularnost stekla je ulogom Šećerna vodica iz 1983. godine. Za ulogu u filmu Život je lijep iz 1985. nagrađena je na festivalu u Veneciji. Godine 2008. Sonja je umrla u stanu svojih roditelja od predoziranja drogom.

U suradnji s Yugopapirom povodom 15. godišnjice njene smrti donosimo kolumnu iz 1984. posvećenu Sonji Savić i njenom, kako su pisali, kontroverznom ponašanju.

Studeni 1984: Čini se da je Milena Dravić dobila nasljednicu u neodoljivoj Sonji Savić, beskrajno talentiranoj mladoj glumici, prkosnoj i pametnoj, namćorastoj i kao "salivenoj" predstavnici najmlađe generacije koja kao plima nailazi. 

Ali, nećeš majci:

Već je u Puli kritičar Politike Milutin Čolić osporio Savićevoj i najmanju vrijednost, a ona je odnijela obje glavne glumačke nagrade za ulogu u Šećernoj vodici. 

Hajka na Sonju

U međuvremenu je glumac Bora Todorović izjavio da je njegova mlada kolegica "drska, bezobrazna, riječju - neodgojena". 

To nije smetalo listu Komunist, izdanju za Srbiju, da Sonju Savić upita što misli o Prijedlogu zaključaka 13. sjednice CK SKJ. 23-godišnja djevojka mudro je i mirno, između ostalog, odgovorila:

"Zahtjev za dubokim promjenama u ponašanju i svijesti radnih ljudi i načinu življenja odražavaju moja najjača osobna uvjerenja!"

Ni to se nije dopalo, na primjer, mlađanoj redakciji beogradskog Studenta. Pa sada neki Dragan Ristić, u posljednjem broju ovog glasila, "otkriva" kako je majka Sonje Savić, Mikaina, predsjednik Suda udruženog rada u Beogradu i da mlada glumica živi u četverosobnom stanu svojih roditelja. I dodaje:

"Lako je to kada netko ugodno živi. Nije ukusno, čini se, da sit govori u ime gladnih i pokazuje im kako trebaju doći do hrane!"

Bora Todorović i Sonja Savić u filmu Balkanski špijun

Milena Dravić bi se na sve ovo, sigurni smo, gorko osmjehnula...

Napisao: Džavid Husić (As, 1984.)

Bora Todorović: Ne svađajte me sa Sonjom

"Nije mi ni na kraj pameti da izjavim bilo što loše o Sonji Savić. Ne samo što sam prijatelj s njenim roditeljima, već što zaista mislim da je ona sjajna glumica", ovo je za Dugu, uzbuđeno, u jednom dahu, saopćio glumac Bora Todorović, ljut zbog njegove navodne izjave, originalno objavljene u ITD-u. 

Pročitajte više