Hakeri napadaju, čuvajte se virusa: Cameron Diaz "najopasniji" celebrity

MAŠTOVITI hakeri koriste se raznoraznim forama kako bi uspjeli virusima zaraziti vaše računalo. Posljednji mamac, možda i najučinkovitiji, zasigurno su poznate osobe. Naime, hakeri vam pošalju mail s bombastičnim naslovom, poput onog da je u avionskoj nesreći u blizini Dubrovnika poginula Cameron Diaz, a kada ga otvorite, virus Zeus se proširi po vašem osobnom računalu.

"Cameron Diaz poginula je zajedno sa 34 putnika u padu zrakoplova Air Force CT-43 'Bobcat' u planinskom području južne Hrvatske nakon neuspješnoj prilaska međunarodnoj zračnoj luci Dubrovnik. Uzrok nesreće su snažna kiša i loša vidljivost. Pogledajte dodatak", posljednji je mail pomoću kojeg hakeri vrlo uspješno šire trojanca Zeusa po svijetu. Osim što se hakeri koriste imenom slavne glumice Cameron Diaz, nerijetko se umjesto nje koristi Beyonce, Jonny Depp, Justin Timberlake ili pak Bon Jovi.

"Dodaci elektroničkoj pošti u obliku .zip daktoteka u proteklih nekoliko tjedana su se udvostručili"


"Iako je to već viđen pristup, ovo je vrlo složen napad. Primijetili smo kako su se dodaci elektroničkoj pošti u obliku .zip daktoteka u proteklih nekoliko tjedana udvostručili", kazao je Marc Fossi, direktor Symantecova tima za računalne intervencije i stručnjak za internetsku sigurnost.

Osim tvrtke Symantec, kompanija McAfee također je zabilježila porast broja hakerskih napada. Razlog tomu navodno je novi alat pomoću kojeg svatko može napraviti virus. "Najnoviji alat lansiran je nedavno, što znači da je cijena prvotne verzije značajno padala i omogućila ljudima da se ubace na hakersku scenu", otkriva Fossi. Virus Zeus prvi je put primijećen 2007. godine, a od tada do danas postao je najpopularniji malware softver napravljen tako da se neprimjetno ubaci u sustav računala i načini neku vrstu štete.

Cameron proglašena najopasnijom na internetu

Cameron Diaz, prema istraživanju antivirusne tvrtke McAfree, ove godine ponijela je titulu i "najopasnijeg" celebrityja kada je u pitanje surfanje internetom. Naime, kada u tražilicu upišete ime slavne glumice, šanse da ćete otvoriti stranicu zaraženu nekim virusom su svakim danom sve veće. Osim Cameron, pri samom vrhu ljestvice su Julia Roberts i seksi Jessica Biel, dok su od zvijezda snažnijeg spola "najopasnijI" Brad Pitt i Barack Obama.

Pročitajte više