HGSS i zagrebački vatrogasci oduševili prvoaprilskim šalama. Čija je bolja?

Foto: Facebook

PRVOAPRILSKA šala je običaj kada osobe 1. travnja jedne drugima smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije s ciljem da nasmiju svoje članove obitelji, prijatelje, poslovne kolege ili javnost. 

Upravo su današnji dan iskoristili članovi HGSS-a te Vatrogasna postrojba Zagreb kako bi nasmijali svoje pratitelje na društvenim mrežama. 

HGSS-ovci su najavili da uvode revoluciju u spašavanje upotrebom bežične užadi.

HGSS uvodi revoluciju u spašavanje upotrebom bežičnih užeta, WERP 2021 (WIFI Enabled Rescue Rope). Nove tehnologije...

Objavljuje HGSS - Hrvatska Gorska Služba SpašavanjaČetvrtak, 1. travnja 2021.

"HGSS uvodi revoluciju u spašavanje upotrebom bežičnih užeta, WERP 2021 (WIFI Enabled Rescue Rope). Nove tehnologije spašavanja, dostupne na tržištu tek nekoliko dana, testirane su u centru za testiranje opreme i tehnika spašavanja Hrvatske gorske službe spašavanja te su danas prvi puta implementirane u realnim uvjetima spašavanja u stijeni. Na poligonu penjališta Paklenica, spašavateljski tim je testirao spuštanje niz stijenu Anića kuk, koristeći se 200 metarskim bežičnim užetima, a koje je ustupila NASA jer iste koristi u svemirskim misijama za osiguranje astronauta prilikom izlaska u svemirsku šetnju. Po riječima pročelnika za školovanje i tehnike spašavanja, ovaj revolucionarni korak u spašavanju ima prednosti u nekoliko područja, od smanjenje težine samog užeta, lakše povezivosti i transporta te u konačnici beskontaktnog rukovanja što značajno smanjuje mogućnost prijenosa virusa COVID 19. Gorski spašavatelji koji su navedena užeta koristili, pozitivnim su ocijenili i činjenicu da se ista ne mogu zapetljati što je česti slučaj s užetima TYPE A, tehnologije jezgra – košuljica koja još uvijek predstavljaju standard u spašavanju. Od 1.6.2021. ova užeta upotrebljavat će se na dežurstvima u NP Paklenici i NP Plitvička jezera, do 2022. očekuje se da će svaka od 25 Stanica HGSS-a posjedovati barem po jedno ovakvo uže. Ono što je mana ovakve užadi jest što ne mogu biti upotrebljavanja u helikopterskim akcijama spašavanja zbog stvaranja jakog elektromagnetskog polja koje ometa rad uređaja za navigaciju helikoptera", stoji na Facebook stranici HGSS-a uz fotografije na kojima je prikazano "spašavanje nevidljivim užetom". 

"Super je to beskontaktno uže, nema opasnosti od virusa", "Želio bih naručiti 384400 kilometara tog bežičnog užeta, jer radim start-up projekt zip-line na Mjesec", "Bravo za tvorca ove vijesti. HGSS uvijek u trendu", samo su neki od komentara ispod objave. 

Vatrogasna postrojba Zagreb danas je predstavila svog novog člana, potražnu mačku. 

Današnjim danom počinje EU projekt "Real K9" koji za cilj ima potvrditi da su mačke jednakovrijedne kao potražni psi....

Objavljuje Vatrogasna postrojba ZagrebSrijeda, 31. ožujka 2021.

"Današnjim danom počinje EU projekt 'Real K9' koji za cilj ima potvrditi da su mačke jednakovrijedne kao potražni psi. Njihov jedinstveni njuh kao i manje dimenzije omogućavaju njihovo korištenje u širem spektru hitnih intervencija. Zahvaljujemo našim partnerima, Komisiji za potrage na savjetima prilikom odabira, na veterinarskim uslugama kao i na ustupljenoj opremi. Od Vas, dragi pratitelji tražimo ime za našu potražnu mačku", napisali su vatrogasci uz fotku crne mačke s prsnikom na kojem je natpis "potražni psi". 

"Znam da je aprilili, ali odlična fora", "Nemojte vrijeđati micu s nazivom K9, zaboga, ona je K8", pisali su pratitelji ispod objave koja je pokupila gotovo tri tisuće lajkova. 
 

 

Pročitajte više