HGSS savjetuje skijaše: Naoštrite rubnike, provjerite vezove (i ne zaboravite sarmu)

Foto: 123rf

NA TEMELJU dugogodišnjeg vlastitog skijaškog iskustva i iskustva iz akcija spašavanja spašavatelji HGSS-a su sastavili niz savjeta koje ne biste trebali ignorirati prije odlaska na skijanje.

Prije svake sezone sami, ako ste vični ili u stručnom servisu trebali biste urediti svoje skije, popraviti kliznu površinu, provjeriti ispravnost vezova i podmazati ih, a osobito je važno naoštriti rubnike.

"Odaberite stazu koja je u skladu s vašim skijaškim znanjem, ne zaustavljajte/odmarajte se na sredini staze, već sa strane i održavajte ili poboljšajte tjelesnu kondiciju", savjetuju na službenim stranicama HGSS-a.

Spašavatelji podsjećaju i na 10 pravila Međunarodne skijaške federacije (International Ski Federation – FIS) o sigurnosti na skijalištima:

- Skijaš se mora ponašati tako da ne naškodi i da ne ugrožava druge skijaše ili boardere

- Brži skijaš mora izabrati svoju putanju tako da ne ugrožava skijaša ispred sebe

- Prilikom obilaženja, brži skijaš mora ostaviti dovoljno prostora sporijem skijašu

- Brzinu vožnje skijaš mora prilagoditi svojem znanju, situaciji na stazi i gustoći prometa ostalih skijaša

- Skijaš koji siječe stazu mora prvo provjeriti promet na stazi te se uvjeriti da može nesmetano prijeći na drugi kraj staze

- Skijaš se ne smije zaustavljati na nepreglednim mjestima na stazi. Na prijelomnicama, dijelovima sa slabijom vidljivošću i uskim prijevojima

- Skijaš smije za penjanje i hodanje po stazi koristiti isključivo dobro vidljiv rub staze

- Skijaš mora poštovati oznake, upozorenja i prometne informacije na skijalištu

- U slučaju nesreće svaki je skijaš dužan sa skijama označiti mjesto nesreće te po potrebi pozvati gorsku službu spašavanja te hitnu pomoć

- Svaki skijaš je dužan, po zahtjevu odgovorne osobe na skijalištu, pokazati svoju ski kartu te osobne isprave.

Osim o skijanju, HGSS je izdao i nekoliko savjeta vezanih za drugu najpopularniju "zimsku radost", sanjkanje.

"Sanjkanje je divan doživljaj, međutim za sada nedostaje pravih, samo za sanjkaše uređenih staza. Na mnogim se mjestima miješaju skijaši i sanjkaši što je osobito opasno i izvor je mnogih teških nesreća pri sudarima", kažu spašavatelji.

Kako bi se nezgode spriječile, potrebno je poštivati  oznake o zabrani sanjkanja na skijaškim stazama i sanjkati se isključivo na za to određenim mjestima te osobito paziti ma mlađe i malene skijaše koji još nisu najsigurniji na skijama. Također, HGSS savjetuje sanjkašima da izbjegavaju spust na sanjkama u podnožje planine jer su staze često uske, zaleđene i pune pješaka.

Bez obzira skijate li ili se sanjkate, prije avantura na snijegu svakako se ugrijte i razgibajte, a tek onda krenite na spustove.

Ako vam je teško ova pravila naučiti napamet, možete napraviti i "šalabahter", a zatim ste spremni za put prema skijalištima. Iskusni skijaši kažu, za potpun doživljaj na snijegu nemojte zaboraviti spakirati i - sarmu.

Pročitajte više