Himna pijanaca i nesretnih: Kako je nastala jedna od najboljih božićnih pjesama ikad

 Screenshot: YouTube

VEĆ SKORO 30 godina pri vrhu svih ljestvica najboljih božićnih pjesama nalazi se "Fairytale of New York" benda The Pogues u suradnji s pjevačicom Kirsty MacColl.

Nazivaju je himnom svih pijanaca, propalica i svih onih čiji su snovi odavno slomljeni, a govori o irskim iseljenicima koji su u Ameriku stigli sa snovima o boljoj budućnosti, koji se ipak nisu ostvarili. Priču o neuspjehu u spotu "priča" zaljubljeni par imigranata čiju je mogućnost za uspjeh uništila ovisnost.

Dvije su verzije priče o tome kako je pjesma nastala. Prva je verzija ona frontmena grupe Shanea MacGowana koji tvrdi da ga je tadašnji producent benda Elvis Costello izazvao i rekao mu da sigurno ne može napisati božićni duet koji bi otpjevao s tadašnjom basisticom (i Costellovom budućom ženom) Cait O'Riordan.

Druga verzija je ona harmonikaša Jamesa Fearnleyja koji tvrdi da je njihov menadžer Frank Murray 1985. godine htio da obrade božićnu pjesmu "Christmas Must be Tonight", što se njima nije svidjelo pa su odlučili napisati svoju.

Dvije godine kasnije, u srpnju 1987. godine, snimili su danas jednu od najpoznatijih božićnih pjesama "Fairytale of New York". Prvotni plan da MacGowan pjesmu otpjeva s O'Riordan je propao jer je ona ranije napustila bend, nakon što se udala za Costella.

Bend je umjesto Costella dobio novog producenta, Stevea Lillywhitea, koji je bend upoznao sa svojom surpugom Kirsty MacColl. Ona je snimila probne vokale za pjesmu i oduševila bend pa je na kraju pjesma snimljena s njom.

Ime za pjesmu su odabrali nakon što je već bila snimljena, i to po noveli autora J. P. Donleavyja "A Fairytale of New York". Video, koji je snimljen kao sanjarenje jednog beskućnika, postao je jednako popularan i legendaran kao i sama pjesma.

Pjesma je na neki način omogućila mainstream uspjeh The Poguesa, a procjenjuje se da je prodana u više od 1,8 milijuna primjeraka. Daily Mail tvrdi da ova pjesma godišnje donosi zaradu od 400.000 britanskih funti. 

Pročitajte više