Hit koji ste pjevušili 90-ih govori o AIDS-u. 10 manje poznatih stvari o glazbi

Foto: Profimedia

EVO NAS s još jednim tekstom o manje poznatim stvarima koje možda niste znali o super poznatim pjesmama. 

Dua Lipa - Break My Heart

Iako je malo teže povjerovati da se u slučaju Due Lipe takve stvari događaju slučajno (budući da je sve što radi na neki način kopija nečega što već postoji), vjerovat ćemo joj na riječ kad kaže da je sličnost između njezinog hita Break My Heart i hita Need You Tonight grupe INXS slučajna. 

Naime, ona tvrdi da su tek po završetku pjesme zaključili da je sličnost između dviju pjesama preočita pa su tražili izdavača da im izađe u susret što se tiče autorskih prava. Potpisali su ih i dali dobar dio tantijema te iskoristili nostalgični moment kako bi pjesmu učinili još popularnijom. 

Metallica - One

Jedna od njihovih najpoznatijih pjesama na bizaran je način inspirirana knjigom Johnny Got His Gun iz 1939., a radnja knjige prati veterana Prvog svjetskog rata koji se budi i doznaje da je postao zarobljenik vlastitog tijela nakon što je u eksploziji izgubio obje ruke, obje noge i lice. Međutim, James Hetfield za knjigu i filmsku adaptaciju nije znao kad mu je na pamet pala ideja za pjesmu tijekom rada na prethodnim albumu Master of Puppets. 

Njegova ideja bila je snimiti pjesmu o tome kako bi bilo da ste samo živuća svijest bez mogućnosti da komunicirate s vanjskim svijetom. Kad su počeli raditi na albumu ...And Justice For All, Lars Ulrich spomenuo je pjesmu njihovom menadžeru koji se sjetio knjige i preporučio im je. Hetfield je knjigu pročitao i napisao tekst pjesme. 

ABBA - Dancing Queen

Benny Andersson i ostali članovi grupe bili su uvjereni da će pjesma biti hit, a Andersson je šest mjeseci naporno radio na svakom detalju pjesme kako bi bila savršena. No, njihov izdavač nije mislio da se radi o hitu i na kraju su ih natjerali da izbace Fernando kao prvi singl. Fernando je bio hit, ali popeo se samo do 13. mjesta Billboardove ljestvice. Dancing Queen zasjeo je na prvo mjesto. 

U jednoj fazi postojala je još jedna kitica teksta koju su snimili, ali je u jednom trenutku slučajno izbrisana. Članovi grupe zaključili su da bi ionako bila višak i nikada je nisu ponovo snimili. 

The Knack - My Sharona

U današnje bi ga vrijeme zbog toga razapinjali, ali sedamdesetih je bilo sasvim normalno da tada 25-godišnji Doug Fieger napiše pjesmu o 17-godišnjoj djevojci s kojom je započeo vezu. Djevojka se zvala Sharona Alperin, a Fieger je bio toliko zaluđen da joj je posvetio pjesmu. Gitarist Berton Averre sugerirao mu je da ne spominje njezino ime, ali Fieger je inzistirao. 

Premda mnogi misle da pjesma govori o seksu, tekst je zapravo puno jednostavniji i nema skrivenih poruka. My Sharona je postala i ostala hit, ali Fieger i njegova djevojka u vezi su bili samo četiri godine. 

S druge strane, nemamo razumno objašnjenje zašto je Boris Novković snimio obradu Mašta moja. To se jednostavno dogodilo. Kao i mnoge druge nesreće. 

TLC - Waterfalls

Mnogi nisu imali pojma o čemu pjesma govori, a mnogi ne znaju ni danas. No, članicama grupe bilo je bitno da snime pjesmu s porukom. Pjesma govori o AIDS-u, seksualnosti i nasilju povezanom s trgovinom drogom. Ukratko, problemima koji su mučili ekipu 90-ih. 

"Željeli smo pjesmu s jakom porukom. Da govori o seksu bez zaštite, promiskuitetu i druženju s pogrešnim ljudima. Bila je to prava poruka i to je postao naš najveći hit", rekla je Rozonda Thomas. 

The Killers - Human

"Are we human or are we dancer." Taj stih zbunjivao je mnoge godinama jer nisu znali radi li se o nepismenosti autora. No, ako je vjerovati autoru, pjesma govori o tome kako američka mladež postaje sve mekša i bavi se moralnim propadanjem društva. 

Pjevač grupe, Brandon Flowers, postao je toliko frustriran pitanjem da je za Rolling Stone izjavio: "To je pjesma za ples. Ide s refrenom. Ako to dvoje niste u stanju spojiti, idiot ste. Nije mi jasno odakle zbunjenost."

The Cure - Just Like Heaven

Možda vas je tekst pjesme zbunio, ali objašnjenje je navodno vrlo jednostavno. Smith je 2003. objasnio da je pjesma inspirirana putovanjem na jug Engleske na koje se otputio s tadašnjom djevojkom. Objasnio je da pjesma govori o "hiperventilaciji, ljubljenju i padanju na pod". 

Objasnio je i početne stihove jer mnogima nije bilo jasno o kakvom se triku radi. Tu je bio manje jasan jer rekao je da je stih inspiriran njegovom fascinacijom mađioničarskim trikovima u djetinjstvu i tehnikama zavođenja u odrasloj dobi. 

The Beatles - Blackbird

Paul McCartney jednom je prilikom objasnio da pjesma ne govori o crnim pticama, već crncima. Naime, Paul je bio opčinjen borbom za ljudska prava u Americi i pjesmu je napisao o problemima s kojima se Afroamerikanci susreću. 

"Dobio sam ideju da crnu pticu koristim kao simbol za crnu osobu. Doduše, nisam mislio na crnu djevojku jer tada smo djevojke nazivali pticama, već je bilo više simbolično", pokušao je objasniti McCartney. 

Nena - 99 Luftballons

Ako ste odrasli u osamdesetima i bili dovoljno zreli da proučavate tekstove, vjerojatno znate da vesela pop pjesmica nema veselu poruku. No, ako je znate kao onu zaraznu plesnu pjesmicu, trebali biste znati da pjesma govori o nuklearnom ratu izazvanom balonima. 

Gitarist Carlo Karges bio je na koncertu Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu 1982., gdje je Mick Jagger na kraju nastupa pustio tisuće balona. Karges je razmišljao što bi se dogodilo kada bi baloni doletjeli u ruski zračni prostor i izazvali probleme koji bi završili nuklearnim ratom. 

Pjesma završava tako da narator pronalazi jedan crveni balon na ruševinama ratom razorenog svijeta. Super. Čaga!

Prince - For You

Kada je izbacio svoj prvi album, mnogi kritičari nisu bili pretjerano ludi za 19-godišnjim Princeom. Štoviše, bili su prilično neimpresionirani mladim glazbenikom koji će uskoro postati jedan od najvećih i najutjecajnijih glazbenika u povijesti. 

Ono što ih također nije posebno impresioniralo je to da je Prince na svom debiju svirao sve instrumente. Točnije, njih 27. Pjevao je, svirao električnu i akustičnu gitaru, bas, sintesajzer, klavir, klarinet, bubnjeve, udaraljke i još 19 drugih instrumenata. Možda je to sedamdesetih bilo uobičajeno, ali danas je itekako impresivno za jednog tinejdžera. 

Pročitajte više