VIDEO Hitno trebaju vašu pomoć: Do Rovinja doplivale goleme ulješure, prijeti im ugibanje

Foto: Plavi svijet

U AKVATORIJU ispred Rovinja sinoć su viđene barem tri ulješure, najveća vrsta iz skupine kitova zubana, kojima zbog male dubine sjevernog Jadrana ozbiljno prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanje.

Fotografije ulješura Institut Plavi svijet dobio je od obitelji Keller, a stručnjaci su odmah u pomoć pozvali javnost kako bi na vrijeme spriječili eventualnu tragediju. Naime, ove impresivne životinje inače obitavaju u mnogo većim dubinama, a prije dvije godine već je zabilježeno nasukavanje sedam i ugibanje tri ulješure u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano u Italiji.

"Putem naše Facebook stranice od obitelji Keller dobili smo fotografije skupine od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubina preko 1000 m, u plitkom sjevernom Jadranu  prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje!", napominju iz Plavog svijeta, dodajući da su se tijekom povijesti ulješure pojavljivale i sjevernije u Jadranu,  ali je u većini slučajeva posjet ovom području završio nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina.

"Obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije. U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org", mole stručnjaci iz Instituta.

Kako su rekli za Index, tim eksperata upravo kreće sa Lošinja prema akvatoriju u kojem su ulješure viđene, a Regional Express je uspio i snimiti veličanstvene životinje.

Građani već pomogli spasiti četiri ulješure

"Kretanje životinja koje su pronađene kod  Vasta 2014. godine pratili smo šest dana nakon inicijalnog opažanja uz otok Vis. Upravo zahvaljujući praćenju njihova kretanja u Hrvatskoj na temelju dojava građana i objava u medijima, uspjeli smo upozoriti kolege iz Italije na mogućnost pojavljivanja skupine u talijanskim vodama. Rezultat je bila pravovremena reakcija Grupe za hitne intervencije u Italiji i četiri jedinke su uspješno vraćene u more. Ovo je bila prva uspješno provedena akcija vraćanja ulješura u more provedena u cijelom Sredozemlju", ističu iz Plavog svijeta koliko im je važna pomoć građana.

"Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje", dodaju stručnjaci.

Inače, odrasli mužjaci mogu doseći i veličinu od 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a spolnu zrelost dostižu sa 8-12 godina. Ulješure žive u društvenim skupinama od 5-15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2500 jedinki, a status ove vrste u Sredozemlju je „ugrožena" prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost. U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.

Pročitajte više