HNK Split vraća predstavu s pjesmom Predraga Lucića koja je inspirirala Mamu ŠČ

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL; Matko Biljak/HNK Split (u krugu)

DAMIR Martinović Mrle jučer je u razgovoru za Index ispričao da je inspiraciju za pjesmu Mama ŠČ koju Hrvatska šalje na Eurosong pronašao u pjesmi Predraga Lucića Kupi mi, mama, jedan mali rat koju je uglazbio i prilagodio za potrebe izvođenja predstave LizistRATa splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. 

>>Mrle: Ova pjesma Predraga Lucića bila mi je najveća inspiracija za Mamu ŠČ

Marina Vujčić, koordinatorica projekta LizistRATa, kazala je da je predstava nastala kao odgovor na rat u Ukrajini, a Mrle, koji uz Ivanku Mazurkijević potpisuje glazbu, opisao je predstavu kao fenomenalnu ratnu tragikomediju redatelja Paola Magellija.

Intendant HNK Split: LizistRATa ovo ljeto u Kašteletu

Nije štedio riječi hvale za ansambl mladih splitskih glumaca. Mi smo, stoga, upitali intendanta HNK Split Vicka Bilandžića namjerava li možda vratiti LizistRATu na kazališne daske nakon ovakvog uspjeha Leta 3. Bilandžić obećava da se predstava vraća već ovo ljeto.

"Dobro je g. Mrle opisao naš svemirsko talentirani dramski ansambl koji jedva čeka ponovno igrati LizistRATu ovo ljeto u Kašteletu. Često se u tim vrućim suradnjama događa i puno više od samih predstava. Takve uvjete stvaranja gostujućih autorskih timova koji vode naš ansambl moramo poticati i njegovati da bismo nekad ŠČepali i ovakav rezultat", poručuje intendant. 

Dodaje da je veoma zadovoljan inspirativnošću predstave. 

"Ansambl jedva čeka ponovo igrati tu predstavu"

"Raduje me da je naša LizistRATa pokrenula instituciju kao što je Let 3 da osmisli Mama ŠČ uradak. Što god tko mislio o ŠČ, stvoreno je djelo o kojem se govori, a metrika kaže da drugi dan ima dva milijuna YouTube pregleda. Split je inspirativan grad, a Splitsko ljeto je festival na kojem se okupljaju najbolji umjetnici", poručuje Bilandžić. 

Kazališne izvedbe u Splitu su počele privlačiti sve više publike. U HNK Split nedavno je gostovalo zagrebačko kazalište Kerempuh predstavom Robi K. koja je izazvala takav interes da su morali u zadnji tren ubaciti drugu izvedbu iste večeri, a u oba navrata se tražila karta više. HNK Split i dalje igra uspješnicu prema romanu Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava, a na repertoaru je, od nedavno, psihološka drama Žaba dramaturga Dubravka Mihanovića. 

 

Pročitajte više