HNK Zagreb: Vodeći smo u Europi po popunjenosti predstava

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

VODSTVO Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izrazilo je danas veliko zadovoljstvo uspjesima u sezoni koja završava, istaknuvši na konferenciji za novinare da su po posjećenosti predstava vodeći u Europi.

"Sretni smo i zadovoljni da smo završili sezonu s najboljim mogućim uspjehom. Popunjenost predstava u HNK je 96 posto, dok je u Europi prosjek 46 posto", kazala je intendantica Dubravka Vrgoč i izrazila žaljenje što kazališta u Europi nisu uspjela vratiti publiku nakon pandemijskog zatvaranja.

HNK je za kraj sezone najavio nekoliko predstava, među kojima premijeru baletne predstave Gospođa Bovary u koreografiji, režiji, dramaturgiji i glazbenoj koncepciji Valentine Turcu na glazbu Frederica Chopina.

Gospođa Bovary se može izvesti samo u pet kazališta u Europi

Valentina Turcu rekla je da je u traženju rješenja bila radikalna i da je skinula sve sa sebe i svih članova ansambla. "Predstava će imati snažan odnos prema gledateljima te izazvati i nelagodu", kazala je i dodala da se takva predstava može proizvesti samo u pet kazališta u Europi, među kojima nisu ni Pariz ni London.

Redateljica Anica Tomić najavila je dramu Predstava za žive u doba izumiranja u kojoj se odlučila za glumce izvan ansambla HNK, točnije odabrala je djecu koja nemaju glumačkog iskustva, ali su jako okolišno osviještena.

"To je oda za budućnost, poziv da napravimo nešto za planet dok možemo", kazala je Tomić i istaknula da je za to potrebna velika promjena, da Homo sapiens prestane biti homocentričan.  

Iva Hraste Sočo u rujnu postaje intendantica

Predstava će se održati 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj i dio je EU projekta STAGES koji financira Europska komisija, a realizirat će se u deset europskih partnerskih kazališta i važan element mu je ekološka održivost.

Hrvatska verzija predstave jedinstvena je po tome što u njoj sudjeluju djeca, a dramaturginja Jelena Kovačić posebno je u suradnji sa spisateljicom Mirandom Rose Hall tekst prilagodila djeci.

Najavljeni su također Svečani završni koncert sezone i koncert Novi val ispred HNK, posvećen zagrebačkim bendovima Azra, Prljavo kazalište, Film i Haustor u izvedbi Ante Gele i Drame HNK. Početkom rujna HNK preuzima Iva Hraste Sočo nakon dva mandata Dubravke Vrgoč.

Pročitajte više