Hoće li insekti zamijeniti junetinu? Stiže "bubaburger", ne želite znati od čega

Screenshot: YouTube/ACS

HAMBURGER ili pun tanjur krepanih crva? Vjerojatno nema nikoga tko bi radije jeo mrtve bube, no znanstvenici American Chemical Societyja predviđaju da bi u skoroj budućnosti upravo insekti mogli riješiti problem svjetske proizvodnje mesa.

Nakon višemjesečnog istraživanja utvrđeno je naime da su skakavci, zrikavci i određene vrste crva iznimno bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, osobito željezom, koje se iz "mesa" skakavca mnogo brže apsorbira u ljudskom tijelu od željeza u teletini ili junetini.

Ista je stvar i s mineralima poput kalija i cinka, a zbog čega bi ovi insekti trebali postati važan i vrlo vrijedan dio zdrave prehrane, prenosi Daily Mail. Štoviše, vodeća znanstvenica Yemisi Latunde-Dada tvrdi da je samo pitanje načina kako bube ubaciti u jelovnike zapadnjaka - odnosno pitanje dana kada ćemo dobiti "bubaburger".

Prema procjenama UN-a, jestivo je čak 1900 vrsta insekata, a bube su već dijelom prehrane 2 milijarde ljudi. Popularni snack na Tajlandu tako su pečeni skakavci sa soja umakom, u Meksiku se nude chicatanas, frigani mravi začinjeni s malo limete, a mravi su popularni i u Kini i u Brazilu.

Pročitajte više