Hoće li Nijemci zaista kažnjavati one koji na Euro dođu u neoriginalnim dresovima?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL (Na fotografiji nisu osobe ni događaji iz teksta)

Dio navijača koji se spremaju za Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj zabrinule su informacije koje se šire društvenim mrežama o tome da će "njemačka policija provoditi nasumične provjere navijača i dresova koje nose". Naime, proširile su se priče da navijači na Euru neće smjeti nositi neoriginalne nogometne dresove te da će kazne za to biti i po nekoliko tisuća eura (spominje se cifra od 5000 eura).

"Pošto idem u Njemačku pratit utakmicu, čuo sam da trebaju original dresovi pa sam iz toga razloga kupio originalni", rekao je Martin iz Zagreba za HRT. No, je li to zaista točno ili samo još jedna fejk priča s Facebooka?

Kako je krenula priča?

"Radi se o priči koja se zakotrljala još u ožujku ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenom mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Njemačkoj", pojasnio je za HRT glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić. "Iako njemački Zakon o zaštitnim znakovima zaista za posjedovanje neoriginalne brendirane odjeće propisuje kazne i do pet tisuća eura, malo je vjerojatno da će vas policija samo zbog toga zaustaviti", govori Krešimir Kovač, koji u toj zemlji živi posljednjih pet godina. 

Inače, u Hrvatskoj nije kažnjivo nositi neoriginalnu odjeću, ali ju je kažnjivo prodavati.

"To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu dovesti neku veću količinu i to prodavati", tvrdi on. 

Veleposlanik RH: Apeliram da se hrvatski državljani pridržavaju propisa

Inače, svaki deseti mladi navijač svjesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo. "Gubici su oko 851 milijun eura na godišnjoj razini od prometa krivotvorenih proizvoda, što jest značajna šteta za industriju", kaže Marija Šiša Hrlić, voditeljica Odjela za autorsko i srodna prava te provedbu prava intelektualnog vlasništva u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Dresovi HNS-a koštaju od 70 do 150 eura, a njihove kopije, naravno, mnogo manje. "Apeliram na to da se hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema, upućujemo da nam se direktno jave", poručio je veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.