Hoću internet - na afrički način

Čudno, ali nikako nemoguće. Dok se vozi selima u svom terencu i surfa internetom na laptopu, Wyler priča o tome kako je bitno u svaku od tih malih kuća uvesti internet. 

Wyler prije nekoliko godina nije znao gdje je Ruanda. Studirao je na bostonskom sveučilištu MIT. Još kao student proizveo je opremu za utišavanje zvuka na kompjuterima. Od prodaje te opreme stvorio je malu tvrtku koju je kasnije prodao za 15 milijuna dolara. To mu je zapravo bilo dovoljno da se s obitelji skrasi i uživa do kraja života, ali onda se nešto promijenilo. Na jednom domjenku je upoznao jednog dužnosnika iz Ruande koji mu je pričao o užasnoj cijeni interneta tamo. Naime, tadašnja monopolistička tvrtka Rwandatel naplaćivala je pristup internetu oko 1000 dolara mjesečno. Wyler je tada tražio nešto za raditi u životu nakon što mu je netko ubio majku. Kad je čuo ovo, vidio je svoju priliku. Našao je financijere i otkupio Rwandatel, otpustio pola radnika i uveo modernu tehnologiju za mali djelić cijene koju je Rwandatel naplaćivao.

U jako kratkom roku je broj internet korisnika s 22 skočio na nekoliko tisuća, a do danas se popeo na oko 300 000.

Prije nekoliko mjeseci Wyler je u Ruandi pokrenuo jednu od najmodernijih bežičnih internet mreža na svijetu, a nada se da će promet još rasti. Dosad je povezao oko 50 škola, nekoliko bolnica i sveučilišta kablovima od optičkih vlaknima i postavio velik broj satelita. Jedini problem na koji nailazi je taj što Ruanda s ostatkom svijeta nije povezana kablovima, tako da je usred Afrike kao nekakav internetski otok koji se mora spajati preko satelita, zbog čega je internet manje dostupan i skuplji, ali na tome se radi. Dosadašnji uspjesi omogućili su bolnicama da na netu istražuju najnovije metode liječenja i profesorima u školama da nalaze nove programe za učenje on-line.

Planira i dva nova projekta. Jedan je preko ugovora s tvrtkom iz Južne Koreje građanima Ruande donijeti jefitne mobitele. A u siječnju trebaju početi završni dogovori s Nicholasom Negroponteom, koji u Ruandi pokreće projekt "Laptop po djetetu", kojima bi siromašnoj djeci donirao jeftine laptope. Kombinacija tih laptopa i jeftinog interneta uvelike bi pomogla budućim generacijama u obrazovanju. Naravno, ne treba posebno spominjati kakav učinak internet ima na današnji svijet i kakav bi učinak ovi projekti mogli imati na Ruandu. Neki ju već počinju zvati budućom "Silikonskom dolinom Afrike", a Wylerov je cilj boriti se protiv siromaštva internetom.

Nekima se to čini drastičnim potezom, u jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta dovesti modernu tehnologiju, ali Wyler kaže da je intenet pristup jednako važan komunikacijski alat kao ceste. "Treba li Ruanda čekati da riješi sve svoje probleme prije nego se kompjuterizira? Neke države si ne mogu priuštiti luksuz čekanja", kaže jedan profesor s fakulteta u glavnom gradu Kigaliju.

Za Wylerovu tvrtku Terracom danas radi oko 300 ljudi, a nadgleda ih bivši pobunjenički borac. Početna faza umrežavanja Ruande završava se i sad tek počinje pravi posao, ali entuzijazam Wylera i suradnika ne splašnjava.

Wyler je uočio tržište na kojemu se može zaraditi. Kad je ušao na to tržište, vidio je da ono nudi ogroman neiskorišten potencijal koji samo čeka pravu priliku. Na određeni način, marljivim radom i predanošću je uspio za tu zemlju napraviti puno više nego UN. To je vjerojatno pravi način povezivanja Afrike s ostatkom svijeta. Kako sam kaže, "Afrika nudi ogromne mogućnosti ulaganja. Samo moramo dovesti internet u svaku od ovih kuća".

J. D.
Foto: Der Spiegel

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.