Hod po vodi ili kako umjetno stvoriti Isusa

AKO STE kojim slučajem naišli na novi album Zlatka Sudca, teško je da vam u oči neće upasti vrhunski ovitak na kojem isusoliki Zlatko Sudac blagog pogleda i blaženog osmijeha korača po površini vode poput vodene kopnice sa mesijanskim kompleksom. U stopu ga prate i podjednako vješta Maja Blagdan i okretni Ivan Puljić koji su također razvili vještine močvarnih insekata pa preko vode hodaju kao da je riječ o najobičnijem perzijaneru. Puljić je čak ponio i električnu gitaru pa se dvostruko više prkosi zakonima fizike od dvoje drugih "šetača".

Da stvar bude bolesnija (a teško je da to može biti) crtež "vuče" na one pomalo uvrnute slike vjerskih motiva koje možete pronaći u starim kućama, uglavnom iznad bakinog kreveta. Svima poznate slike na kojima Isus u stilu Supermana otvara prsni koš i cijelom svijetu pokazuje srce obavijeno trnjem. Doduše, Zlatko Sudac ne pokazuje srce, ali svim se snagama potrudio dati nam naslutiti kako je Isus Krist, glavom, bradom i skutima snimio album i odlučio ga prodavati u Konzumu za "samo" sedamdeset i devet kuna.

Od sada ga možete kupiti i nedjeljom pa ako mislite da ste Boga razljutili mahnitom i nemilom Mu kupnjom na dan molitve, donekle ćete se iskupiti ako ubodete Zlatkov audio uradak

Uglavnom, s omota vam se smijulje wannabe Isus, Maja Blagdan a.k.a. Rajska Djeva i ćelavi gitarist koji djeluje poput vođe kulta čiji je konačni cilj uzeti vam novac u zamjenu za nebesku kartu. Ne bi posebno iznenadilo da u omotu pronađete i kupon za 50% popusta na svim hrvatskim svetištima prilikom kupnje plastične Djevice Marije koja svijetli u mraku, figure pape Ratzingera koji se transformira u Papamobil i Isusa kojeg nalijepite na kontrolnu ploču auta pa on u vožnji fino klima glavom.

Po mogućnosti na pjesme s albuma "Put, istina i život". Dakle, ovo je standardna prostitucija na koju smo se do sada već trebali i naviknuti jer već pomalo nerviraju oni koji kao da su se jučer probudili i zaključili da je sve samo jako dobar poslovni potez.


No, ono što posebno upada u oči detalj je zbog kojeg su mnogi rokeri prije Zlatka Sudca ispaštali. Bahatost koja u jednom trenutku svakog lakomislenog rokera pretvorila u jučerašnju vijest u ovom slučaju očito prolazi. Naime, nakon što su Beatlesi u jednom trenutku zaključili da su "veći od Isusa" njihova je karijera krenula silaznom putanjom.

Slična se stvar dogodila nakon što se Kanye West na naslovnici Rolling Stonea pojavio sa krunom od trnja jer ubrzo nakon toga počeo je arlaukati u auto-tuneu. Drugim riječima, obožavatelji su ih odmah nakon blasfemičnog izleta počeli percipirati na jedan drugačiji način. Način od kojeg inače nemate previše koristi ako se želite dodvoriti publici. Dakle, nije dobro uspoređivati se sa Spasiteljem jer taj potez koštat će vas imidža.

E sad, Zlatko Sudac od starta je ušao "do jaja" i već na debi albumu upao s prilično bahatom pričom maskiravši se u Isusa. Zašto čekati? Kad je bal nek' je… Bal na vodi



Ako album dobro prođe, a nema posebnog razloga da tako ne bude jer ovaj narod žudi za dobrom kompilacijom duhovne glazbe koja liječi dušu u vrijeme recesije, Zlatko Sudac bit će vjerojatno prvi izvođač koji će preživjeti stigmu usporedbe sa Isusom.


Doduše, preživio je i druge stigme pa nema razloga da ne prebrodi i ovu

I ako samo na trenutak pokušamo biti ozbiljni i realno sagledamo situaciju čak će i slijepci progledati i uvidjeti da je ovdje riječ o, ne bilo kakvom već vrhunskom poslovnom potezu koji zaslužuje naslovnicu hrvatskog izdanja "Forbesa". Svi mediji ozbiljno su zapeli jer između Sudca i medija postoji savršena simbioza. Sama pojava svećenika diže tiražu pa nema razloga ne zajahati dobitnički val, napumpati priču i okoristiti se manijom. "U sutrašnjem broju Zlatko Sudac priča o masturbaciji", a ako bude sreće do kraja tjedna čitat ćemo i o deset Sudčevih savjeta za bolji seks.

Povijest se ponavlja. Krezubi urlikavac sa trash spotom i urođenim magnetom za skandale postao je najveća domaća zvijezda u posljednjih 20 godina, a očito je da će čudnovati Sudac od nesumnjivo  karizmatične figure sa trash omotom postati još veći fenomen o kojem ćemo pisati još dugi niz godina. Samo je pitanje vremena kada će doći do "najveće glazbene suradnje" koja će rezultirati nezapamćenim oživljavanjem uspavane domaće diskografije.

Maknemo li nepotrebno ukazivanje na Sudčevo licemjerje i stvaranje kulta ličnosti, dobivamo tako običnu desničarsku figuru koja zastupa sve one stavove koje smo s desnice i navikli slušati. Njegov album cijelu tu retoriku savršeno rezimira i na temeljima velikog medijskog cirkusa promovira standardnu poruku "Bog, Hrvati i zabrana abortusa". 

Ništa više, ništa manje


Napravimo odmak i sagledajmo cijelu situaciju od izlaska albuma naovamo. Preko medija koji su graknuli čim su uvidjeli da je hodanje po vodi nešto što se bez muke može pretvoriti u spektakl, pa sve do emisije "Otvoreno" u kojoj je najmanje 500 puta izrečena riječ "karizmatik" (i ništa drugo vrijedno spomena), vidjet ćemo da se neprestanim laprdanjem senzacionalističkih bedastoća stvara osjećaj kao da je riječ o nadčovjeku oko kojeg se lome koplja. Prije nekoliko mjeseci Zlatka Sudca uglavnom ste mogli vidjeti samo na naslovnici Arene u zagrljaju Drage Plečka koji je pričao ono što Plečko inače priča.

Ne čini li vam se da je onda bio puno manji "karizmatik"?


Dakle, to je uobičajeni modus operandi koji bi već trebali znati ignorirati jer riječ je umjetnom stvaranju pojava koje prodaju novine i povećavaju gledanost.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Boris Kovačev,  Željko Tutnjević / CROPIX

Pročitajte više