Hollywood slavi: "Desetljećima je terorizirao i napadao žene, sad je u ćeliji"

Screenshot: Youtube

SUĐENJE Harveyju Weinsteinu budno se pratilo u Hollywoodu, a nakon presude reagirale su mnoge poznate osobe iz filmske industrije.

Osramoćeni filmski producent proglašen je krivim za seksualni napad iz 2006. godine i za silovanje iz 2013. godine. Porota ga je proglasila nevinim po najtežim točkama optužnice, za dva kaznena djela takozvanog predatorskog seksualnog napada na Miriam Haley i Jessicu Mann, za koji je inače predviđena kazna doživotnog zatvora, prenosi CNN.

Ashley Judd

Ashley Judd, koja je optužila Weinsteina za seksualno uznemiravanje, zahvalila je ženama koje su bile u centru njujorškog slučaja.

"Za žene koje su svjedočile u ovom slučaju i prolazile kroz traumatični pakao: učinile ste veliku stvar za djevojke i žene svuda, hvala vam", napisala je glumica na Twitteru.

Rosanna Arquette

Rosanna Arquette jedna je od preko 80 žena koje su Weinsteina optužile za seksualno nedolično ponašanje i također je izrazila zahvalnost ženama koje su svjedočile. (Weinstein je više puta negirao sve optužbe o seksu bez suglasnosti.)

"Zahvalnost hrabrim ženama koje su svjedočile i poroti zbog uvida u prljavu taktiku obrane. U budućnosti ćemo promijeniti zakone tako da se žrtve silovanja čuju, a ne diskreditiraju i da ljudima bude lakše prijaviti silovanja", napisala je Arquette na Twitteru.

Rose McGowan

McGowan je bila jedna od najglasnijih žena koje su optužile Weinsteina.

"Danas je važan dan i ogroman korak naprijed u našem kolektivnom iscjeljivanju", napisala je u tweetu.

Anthony Rapp

Rapp, koji je 2017. optužio glumca Kevina Spaceyja da ga je seksualno napastovao kada je imao 14 godina, također se zahvalio Weinsteinovim tužiteljicama. (Kada je optužen, Spacey je rekao da se ne sjeća susreta koji je Rapp opisao, ali se ispričao "zbog onoga što bi bilo izuzetno neprikladno pijano ponašanje.")

"Pozdravljam žene koje su hrabro istupile pomoći da se zauvijek promijeni pristup onome s čim se one, a i svi mi, moramo suočiti. Zahvalan sam što vidim kako je ovdje pravda zadovoljena."

Tarana Burke

Tarana Burke, aktivistica koja je skovala termin #MeToo i osnovala istoimenu organizaciju, dala je izjavu za CNN nakon vijesti o presudi Weinsteinu.

"Harvey Weinstein je desetljećima u Hollywoodu djelovao nekažnjeno i bez grižnje savjesti. Ipak, bile su potrebne godine i milijuni glasova da bi jedan čovjek mogao odgovarati pred pravnim sustavom", rekla je Burke.

Ronan Farrow

Farrow, novinar koji je u New Yorkeru objavio priču više žena koje su optuživale Weinsteina, iskazao je počast ženama koje su pomogle u rasvjetljavanju slučaja.

"Današnji ishod na suđenju Harveyju Weinsteinu u New Yorku rezultat je odluka više žena istupiti novinarima i tužiteljima uz velike osobne žrtve i rizik", napisao je. "Molim vas, mislite na te žene danas."

Padma Lakshmi

Padma Lakshmi je podržala glumicu Annabellu Sciorru, jednu od Weinsteinovih tužiteljica koja je svjedočila protiv njega na suđenju u New Yorku.

"Weinstein je desetljećima terorizirao i napadao žene. Sada će sjediti u zatvorskoj ćeliji gdje i pripada. Šaljem toliko ljubavi, podrške i najviše zahvalnosti Annabelli Sciorri i svim ženama koje su se javile."

Rosie Perez

Rosie Perez je također napisala riječi podrške svojoj prijateljici Sciorri na Twitteru.

"Harvey Weinstein je u lisicama odveden u zatvor! Zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici Annabelli Sciorra koja je rekla istinu! Čestitam njoj i svima koji su se istaknuli po hrabrosti. To nije dovoljno, ali je ohrabrujuće! Ovo je još uvijek velika pobjeda!"

Elizabeth Banks

Redateljica, producentica i glumica također je proslavila presudu.

"Radujem se zbog njegovih žrtava i svih onih koji su se oglasili i rekli da je vrijeme za pravdu", napisala je u tweetu.

Judd Apatow

Apatow je napomenuo da je Weinstein i dalje optužen za druge zločine.

"Ne zaboravite: Harvey Weinstein ima još četiri optužbe u Los Angelesu. Ovo je samo početak", napisao je na Twitteru.

Pročitajte više