Hrast star 250 godina proglašen je hrvatskim stablom godine. Natječe se dalje

Foto: FAH

GOROSTASNI hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, proglašen je stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju i čeka da ga organizator prijavi na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine.

Hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto s 2603 glasa i jedini je prijedlog s kontinentalnog dijela Hrvatske, dok su četiri ostala kandidata s područja Dalmacije, vidi se iz rješenja Javne ustanove koja je provela glasovanje tijekom rujna.

U prijavi se kaže da stablo nema ime i da je jedno od brojnih iz posebne šume hrastova lužnjaka koji vjekovima rastu u krškom Drežničkom polju. Šuma se nalazi iznad 440 metara nadmorske visine i s proljeća i na jesen, u polju koje kao "magijom postaje jezero", ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta, uključujući i ovo koje je postalo Hrvatsko stablo godine.

U Drežnici veselje i zabrinutost

Drežnički lugar Goran Tomić, koji je kandidirao hrast lužnjak, izrazio je zadovoljstvo izborom i nadu da će on doprinijeti javnom poznavanju njegovih vrijednosti i njegovom očuvanju i opstanku.

Premda je Drežničko polje zbog biodiverziteta postalo dio eko-mreže Natura 2000, gradnja retencije, koja je u sudskom sporu, previđa dulja razdoblja plavljenja i predstavlja trajnu ugrozu za stablo, šumu i ekosustav, kaže se u obrazloženju prijave.

Posebno je ugrožena autohtona riba kapelska svjetlica, koja naseljava samo nekoliko kraćih potoka zapadno od Kapele.

Također, na Drežničkom polju su u okviru projekta Baština odozdo Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba provedena arheološka istraživanja na lokalitetu Špilja s križevima, kojim je utvrđeno osam arheoloških slojeva. U dva je pronađena veća količina arheološkog materijala od kasnog brončanog doba, preko ranokršćanskih nalaza do razdoblja Drugog svjetskog rata i prvi su takvi nalazi u tom dijelu Hrvatske. 

Mišljenje je da se radi o vrijednom arheološkom lokalitetu te se preporučuje njegova zaštita, kao i nastavak arheološkog pregleda istočnog ruba Drežničkog polja, kaže voditeljica projekta Sanja Horvatinčić i također izražava zabrinutost namjerama izgradnje hidroenergetske retencije.

Još tri košćele i ljuta naranča

Čarobna šuma bit će nominirana na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine, koje se očekuje tijekom veljače i ožujka 2023. godine, a rezultati će biti poznati na Međunarodni dan šuma, priopćio je organizator.

Na natjecanju su još bile kandidirane tri kostele ili košćele (Celtis australis) i jedna ljuta naranča. Natjecateljica pod nazivom Stabla Tinova djetinjstva iz Vrgorca, osvojila je drugo mjesto s 1988 glasova, Kostela uspomena iz Gradca kad Makarske četvrto mjesto s 506 glasova, a Kostela iz Jasenice kod Zadra peto mjesto sa 153 glasa. 

Treće mjesto osvojila je Naranča na katove (Citrus x aurantium) iz Kupara kod Dubrovnika sa 1804 glasa.

Nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine za Republiku Hrvatsku bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Natjecanje je provedeno od 1. rujna do 30. rujna 2022. godine, s tim da su od 23. rujna rezultati natjecanja bili nevidljivi. 

Pročitajte više