Hrvat koji je nadmašio Elvisa i Sinatru: Na današnji dan umro je legendarni Mister Morgen

 Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 17 godina preminuo je legendarni Ivo Robić, među obožavateljima poznat i kao Mister Morgen prema hitu "Morgen" iz 1959. godine koji je prodan u nevjerojatnih 1,7 milijuna primjeraka. To je do danas najveći komercijalni uspjeh nekog hrvatskog glazbenika.

Ivo Robić postigao je brojne inozemne uspjehe. S hitom "Morgen" dobio je Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga, a to je ujedno i prva ploča na njemačkom jeziku koja se pojavila na američkim glazbenim ljestvicama. "Morgen" je 21. rujna 1959. godine dospio i na 13. mjesto Billboardove liste top 40. Robić je tog dana na Billboardu pretekao Nata King Colea, Paula Anku, Franka Sinatru te Elvisa Presleya.

O njegovim glazbenim uspjesima postoje brojne legende među kojima je i ona da je upravo on zaslužan za otkrivanje slavnih Beatlesa. Naime, priča kaže da je jedne večeri Robić šetao Hamburgom sa svojim producentom i skladateljem Bertom Kaempfertom kada je začuo glazbu iz jednog kluba. 

Ušli su u klub, a na pozornici su stajali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Pete Best. Robić je navodno bio oduševljen njihovom svirkom te nagovorio Berta da ih pozove u studio. Tako je navodno nastala ploča "My Bonnie" na kojoj Beatlesi, pod imenom The Beat Brothers prate pjevača Tonyja Sheridana.

Malo je poznato i da je Robić prvi izveo pjesmu "Strangers In The Night" koja je kasnije proslavila slavnog Franka Sinatru. Naime, tekst za pjesmu pod nazivom "Ta ljetna noć" napisao je Robić za Splitski festival, no ona tada nije prošla selekciju. Robić ju je zatim posalo Bertu Kaempfertu koji je napisao glazbu, a Robić ju je otpjevao u njemačkoj inačici "Fremde in der Nacht". Kasnije ju je dobio Frank Sinatra i dogodio se planetarni uspjeh.

Među njegovim najpopularnijim hitovima bile su pjesme "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala", "Mala djevojčica" te brojne druge, danas već kultne, izvedbe. Robić je preminuo 2000. godine u Rijeci, nakon operacije žuči. Imao je 78 godina.

 

Pročitajte više