Hrvati i Srbi snimili crnu komediju o religiji nakon komunizma, uskoro stiže u kina

Foto: Press

NAKON hrvatske premijere u ponedjeljak, 20. prosinca, film Nebesa Srđana Dragojevića, s Goranom Navojcem i Ksenijom Marinković u glavnim ulogama, od 23. prosinca dolazi na repertoar hrvatskih kina.

Kako je najavljeno, na zagrebačkoj premijeri u Kaptol Boutique Cinema, bit će redatelj te glumci iz Hrvatske Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Dejan Aćimović, Slaven Knezović.

Film, nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, donosi tri čarobne crnohumorne priče smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade. Heroji se pojavljuju u novim i sve bizarnijim okolnostima, a njihove se priče isprepliću.

U prvoj priči Stojan, ratni izbjeglica i bivši vojni oficir, dobiva aureolu, no njegova supruga ne želi pozornost susjeda pa ga nagovara na grijeh. Najprije mu to teško pada, no postupno počinje uživati te postaje svodnik, a aureolom jamči “čistoću” svojih djevojaka.

Druga govori o mentalno hendikepiranom i duboko religioznom mladiću, osuđenom na smrt nakon što je počinio više ubojstava u pokušaju krađe mobitela. Nekoliko trenutaka prije pogubljenja Bog ga pretvara u novorođenče, a obitelj koju je ubio uskrsne. No, iako se pretvorio u biće bez grijeha, to ne sprječava vlasti da provedu kaznu.

U središtu treće priče je dobar, ali nepriznati umjetnik čije slike imaju moć da nahrane onoga tko ih promatra. Vlada na čelu sa Stojanom kao prvim predsjednikom s aureolom nacionalizira umjetnikov rad zajedno s njim samim.

Kako se ističe u najavi, Nebesa donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajući ovu eru kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u kršćansku eru. 

"Pojava čuda je odgovor kolektivne svijesti na promjene koje prisiljavaju cijelu zajednicu da svijet oko sebe gleda u novom svjetlu i čudesnoj perspektivi", dodaje se.

Srđan Dragojević diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u istom gradu. Objavljivao je poeziju i prozu u svim književnim časopisima bivše Jugoslavije te tri knjige poezije. 

Jedan je od najcjenjenijih srpskih autora crnih komedija, ka što su Parada i Mi nismo anđeli, a u njegovom se opusu ističu još Rane te Lepa sela lepo gore.

Uz glavne glumce Gorana Navojca i Kseniju Marinković, u filmu igraju Srđan Žika Todorović, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Dejan Aćimović.

Producenti filma su Biljana Prvanović i Srđan Dragojević, a Nebesa su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije (hrvatski koproducent filma je Studio Dim).
 

Pročitajte više