Hrvati osmislili naočale kojima gluhi "vide" riječi, pokrenuta crowdfunding kampanja

Foto: Karlo Klasić/Index

VOICEE su pametne naočale, namijenjene gluhim osobama i osobama s oštećenim sluhom, koje u realnom vremenu generiraju zvuk u tekst i ispisuju ga na leće naočala kao titl. Sve ono što vaš sugovornik govori, ispisuje se u dnu naočalne leće. Najjednostavnije objašnjeno, kao da gledate film na stranoj jeziku. 

Osim što zvuk pretvaraju u tekst, ove naočale mogu izgovoreni tekst prevesti na nekoliko svjetskih jezika poput mandarinskog, španjolskog i njemačkog. 

Iza ove ideje stoji domaći start-up GROW Josipe i Kristijana Benceka iz Novske, koji su danas pokrenuli prvu crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo. Cilj kampanje jest prikupiti novac za daljnji razvoj ovih naočala. Kampanja je dostupna i na prvoj domaćoj platformi za crowdfunding kampanje - Čini pravu stvar. Kampanja će trajati 55 dana.

Procjenjuje se da je diljem svijeta više od 100 milijuna gluhih osoba i osoba s oštećenim sluhom.

"Ne možemo procijeniti koliko bi ljudi koristilo naše naočale, no da to bude samo jedan posto od tog broja, i dalje je riječ o jako velikom broju korisnika", govori nam Josipa Bencek.

Voicee su već osvojile nekoliko nagrada, a lani su proglašene najboljom poduzetničkom idejom. Kako su Josipa i Kristijan rekli tijekom pokretanja kampanje, velika pomoć u njihovom razvoju bili su prijatelji i članovi obitelji koji su gluhe osobe.

"U gaming smo industriji, a sama gaming industrija ima više grana. Mi se bavimo igrama u proširenoj realnosti, a tu AR tehnologiju smo željeli koristiti svakodnevno, za ljude kojima je zbilja potrebna, a ne samo u svrhu zabave", istaknula je Josipa.

Razvoj same aplikacije trajao je mjesec dana, no da bi mogli implementirati svoju aplikaciju u hardver i da on bude funkcionalan, bilo je potrebno više od godinu dana. Cijeli razvoj s testiranjima i izmjenama je trajao oko dvije godine. Sad su se upustili u ovaj sljedeći korak, prikupljanje financija, a potrebno im je najmanje 25 tisuća eura za razvoj i proizvodnju ove inovacije.

"Uz investiciju za koju vjerujemo da će se ostvariti jer smo u završnim pregovorima, a koja iznosi oko milijun eura, očekujemo i da ćemo na kampanji skupiti oko 250.000 eura. Uz tu zajedničku investiciju, vjerujemo da će korisnici do kraja iduće godine imati svoje naočale u rukama", zaključila je.

Naočale Voicee isprobala je Dijana Vincek iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba.

"Ove naočale su odlična stvar, ja s njima dobijem informaciju koju je sugovornik izrekao. Vjerujem da će zaista pomoći gluhim i nagluhim osobama. Nadam se da će se jednog dana pojaviti i nešto što će omogućiti da moj sugovornik dobije informaciju od mene bez prevoditeljice", rekla je.

 

Pročitajte više