Hrvati raspravljaju treba li se starijima ustati u javnom prijevozu: "Ako me zamole"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

OVIH dana ponovno se raspravlja o tome treba li se ustajati starijim osobama u javnom prijevozu. Naime, jedan korisnik Reddita upitao je druge ustupaju li svoje mjesto u autobusu onima starijim od sebe.  

"Mislim da ovdje ima puno toga, počevši od starijih koji tvrde da smo mi mladi nekulturni jer im ne ustupimo mjesto, dok ima mladih koji misle da su stariji bezobrazni prema nama i da nekad ima fizičkih naguravanja", pojasnio je dodatno te pitao druge koje je njihovo mišljenje o toj temi. 

Upit je izazvao brojne komentare te su se javili oni koji se uvijek ustaju do onih koji ustupaju svoje mjesto samo onima koji ih zamole. 

Prenosimo neke od komentara:

 "Uvijek. Trebamo si pomagati svi međusobno i bok", odgovorio je jedan korisnik. 

"Ako idem umoran sa posla ne ustajem, ionako plaćam kartu i nikad se ne bih vozio bez karte. Ustajem samo trudnicama, i jako loše držećim starijim ljudima (oni koji jedva hodaju, nose štap itd.). Ali da se ustanem "napundranoj" babi od 70 i nešto godina koja je dva sata stajala ispred ogledala da pokaže da je zagrebačka frajla ne pada mi napamet", glasi odgovor drugog. 

"Ako me zamole"

"Ako me zamole onda da, inače sam od sebe se ne ustajem osim ako se baš radi o nekom metuzalemu koji jedva stoji na nogama i izgleda kao da će odapet svake sekunde, a pogotovo se ne ustajem kad mi neki dedek dođe i zapovijedi mi da se dignem i počne srat", obrazložio je treći. 

Jedan je pak korisnik napisao da ustaje svima za koje procijeni da im je mjesto potrebnije nego njemu neovisno o dobi. 

"Ustat ću se osobi neovisno o dobi, za koju procijenim da joj je mjesto potrebnije nego meni. Trudnicama, ljudima s puno vrećica, slabo pokretnima, itd. Ali samo na račun godina, ne. Većina penzića se lagodno i besciljno vozika gradom tramvajima i busevima i pravi gužvu ostalima koji javni gradski prijevoz koriste jer moraju. To sto se bakica u 8 ujutro odlučila ići na plac, a ja se vraćam iz noćne, nije moj problem", obrazložio je. 

Pročitajte više