Hrvati umiru od smijeha zbog najave HŽ-a: "Uđu prvašići, izađu osmaši"

Foto: Facebook/Goran Kovacic/Sanjin Strukic/PIXSELL

IZ HŽ-a je danas stigla vijest o uvođenju besplatnog prijevoza za djecu i učenike, a Hrvati su odmah dobili neiscrpan izvor šala na račun dobro poznatih usluga HŽ-a.

Fore su preplavile društvene mreže, a ovo su neke od najpopularnijih.

"Krene u prvom razredu, u školu dođe u trećem."

"Koliko brzo prometuju, krenu iz Zagreba za Osijek u prvom osnovne i do mature su taman negdje oko Našica."

"A bome bi trebali nabaviti i kuhinju u vlaku da ne umiru od gladi putujući do odredišta i još bi trebali platiti dnevnicu jer cijeli dan putuju."

"Besplatno cjelodnevno putovanje."

"Uđeš u vlak u prvom osnovne, izađeš u osmom razredu..."

"Do mature će stići."

"Taman će stići u školu do velikog odmora."

"Taman da ostare dok stignu do odredišta."

"Oće djeca morati krenuti u školu dan ranije?"

"Klinci krenu na put sa 7 godina, dođu na odredište pred mirovinu."

"Čim iz škole dođu, mogu odma nazad i pitanje hoće li stići na prvi sat."

Neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja

A sad malo ozbiljnije, pilot-projekt besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske kreće od 1. listopada.

Projekt će trajati do kraja iduće godine, a obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja.

"Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika", objavio je HŽ Putnički prijevoz.

Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš, navode.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Pročitajte više