Hrvatska je prije nešto više od 30 godina i pjesmom molila za mir

Screenshot: YouTube

DRUGI je dan ruske invazije na Ukrajinu, a pucnjevi se ne stišavaju. Dok ruske snage sve više prodiru u ukrajinski teritorij, iz cijelog se svijeta mogu čuti antiratni apeli i pozivi za smirivanjem sukoba, čemu su se priključile i poznate javne osobe.

I Hrvatska je ne tako davno, 1991. godine, bila na početku ratnih strahota te su tada mnogi Hrvati, baš kao i danas Ukrajinci, međunarodnu zajednicu molili da zaustavi rat. Jedan od najupečatljivijih vapaja za mirom došao je iz – pjesme.

Stop the war in the name of love

Pjesma Tomislava Ivčića Stop the war in Croatia objavljena je na istoimenom albumu u srpnju 1991. godine. Već nakon mjesec dana napravljen je i spot, koji je na hrvatskoj televiziji prvi put emitiran 4. kolovoza.

Nježna balada, kojoj je posebno elegičan ton dao nastup dječjeg zbora, zaziva međunarodnu zajednicu, a ponajprije Europu, da zaustavi rat u Hrvatskoj, dok se u spotu izmjenjuju snimke ratnih razaranja i izbjeglica te hrvatskih ljepota i znamenitosti.

Međunarodni uspjeh

Samo dan nakon što je spot emitiran u Hrvatskoj pušten je i na CNN-u. Slijedili su BBC, RAI 1, 2 i 3, ZDF, Channel 5, Australian TV... Pjesma Tomislava Ivčića ubrzo je dosegla svjetsku popularnost i ogromnu slušanost; emitirana je u 32 zemlje, a dospjela je i na američku top-ljestvicu Bilboard Hot 100.

Zanimljivo je da je, zbog brojne hrvatske emigracije, pjesma bila jako popularna u Australiji, a posebice u saveznoj državi Novi Južni Wales. O tome svjedoči i članak iz Los Angeles Timesa od 15. 12. 1991., koji pod naslovom "Antiratna pjesma hrvatskog pjevača hit u Australiji" donosi vijest o ovom neobičnom slučaju.

U članku se ističe kako će novac od tantijema biti iskorišten za nabavu medicinskih potrepština koje će se dopremiti u ratom zahvaćena područja Hrvatske. Navodi se i kako je organizatorica australske promocije pjesme Julie Milicevic te da je diljem svijeta pjesma prodana u više od 400.000 primjeraka.

Ivčić napisao pjesmu u jednoj noći

Osim što je napisao i otpjevao Stop the war in Croatia, Tomislav Ivčić je razvio i humanitarni projekt za pomoć Hrvatskoj pod istim naslovom. Pjesmu je, kaže, napisao u jednoj noći, a nastala je vrlo jednostavno: "Dok su se mnogi koji su kasnije pisali pjesme kupali po moru, ja sam u Zagrebu živio pun briga, pun šokova, bez ikakve volje za radošću i smatrao sam da mi je dužnost, meni kao umjetniku nešto stvoriti."

Pjesma, nažalost, ne zaustavlja ratove: na našem primjeru znamo da je rat završio tek četiri godine poslije. No, ako tome može imalo doprinijeti, onda je vrijedi pjevati.  

Pročitajte više