Hrvatska muzika nisu samo Severine i Rozge: Znate li ove mlade hrvatske glazbenike?

Foto: Press

IAKO ćemo svi ponekad razočarano zaključiti da nam je puna kapa Severine, Rozge i njihovih mnogobrojnih klonova koji dominiraju glazbenom scenom, ne smijemo nikada zaboraviti da alternativa postoji i da joj trebamo samo dati malo medijskog prostora.

Na medije također pada velik dio krivnje jer u mahnitom lovu na klikove koncentriramo se isključivo na tih nekoliko zvijezda koje pažnju prikupljaju ponekad kombinacijom pjesme i golišavih fotografija, a ponekad samo seksi fotkama.

I to se, uvjereni smo, neće skoro promijeniti jer čitatelji stvarno vole te fotke (ponekad i pjesme), ali ako vas naslov privuče, možda pronađete i nekog novog izvođača ili bend za koji još niste čuli.

Pa krenimo...

Antonela Doko

Mlada Riječanka Antonela Doko na sceni se prvi puta pojavila 2013. , međutim, sve do početka 2014. šira javnost nije se upoznala s njezinim radom.

Radilo se o pjesmi "Voli me", a riječ je o coveru pjesme s albuma grupe Prljavo kazalište "Možda dogodine".

U njezinom glazbenom timu između ostalih je i skladateljica Ines Prajo te producent Ivan Popeskić. Od svoje treće godine nastupa na festivalima na kojima redovito odnosi prve nagrade, pohađa glazbenu školu i postiže brojne uspjehe kao vrsna klaviristica.

Marin Jurić-Čivro

Ako ste pratili prvu sezonu showa The Voice, vjerojatno vrlo dobro znate o kome se radili jer Marin je jedan od finalista. Međutim, kako to i inače biva sa zvijezda glazbenih showova, njegov prvi singl možda vam je prošao ispod radara.

Virovitičanin je nastavio surađivati s Ivanom Dečakom i nakon showa, a široj se javnosti predstavio singlom "Dobro jutro svima".

Matija Cvek

Matija Cvek pažnju javnosti privukao je još prije tri godine izvrsnim obradama o kojima smo i pisali.

Iste je godine za Dancing Bear izbacio i pjesmu "Magla sjećanja" za koju glazbu napisao Nenad Ninčević. Dvije godine kasnije, Matija se vratio autorskom pjesmom "Potraži me u jeseni", a moramo priznati da nam se ovaj novi zvuk više sviđa.

Proleter

Antonio, Luka i Tin čine pop punk bend Proleter i premda najstariji od njih ima samo 23 godine, iza sebe imaju već petogodišnju karijeru.

Bend je nastao 2011. godine, dosad su nastupali po mnogim zagrebačkim rock klubovima, a najveći nastup imali su na festivalu Ritam Europe gdje su osvojili drugo mjesto po izboru publike. Iza sebe imaju dva singla "Predrasude" i "Nije pivo krivo" i pedesetak koncerata.

Lucija Ćustić - Luce

Lucija je zapravo jedna od poznatijih autorica na ovoj listi, a to prije svega može zahvaliti EP-ju "U bojama" koji je privukao pažnju kritičara koji je smatraju odličnim dodatkom novoj generaciji izvrsnih kantautorica o kojima su mediji pisali.

Neki je nazivaju hrvatskom Adele, a drugi hrvatskom Tracy Chapman. Ona sama želi da je doživljavaju samo kao Luce.

Ivana Rushaidat & Rakete

Ivana je tu već neko vrijeme, a neki će je možda znati kao glazbenicu dok je drugima poznatija kao glumica. Ono što svima treba biti poznato njezin je bend Ivana Rushaidat & Rakete s kojima je izdala prvi album za etiketu Yammat FM.

Ines Huskić Yness

Šira je javnost Ines je upoznala još pred nekoliko godina kao jednu od finalistica showa "Hrvatska traži zvijezdu", a čitatelji Indexa znaju je i kao jednu od finalistica izbora za najljepšu Hrvaticu.

Uglavnom, neki su joj odmah na početku nakeljili titulu "hrvatska Jennifer Lopez", a ona se time nije previše opterećivala već je nastavila snimati i objavljivati pjesme.

Seven Mouldy Figs

Iako im vjerojatno neće biti drago što će se naći u istom tekstu u kojem se spominju Seve i Rozga, mi stvarno želimo da više ljudi dozna za bend koji je s radom počeo još sredinom 2012., a danas ih nazivaju jednim od najvećih osvježenja na domaćoj sceni.

Cure su poznate i izvan granice Hrvatske, ali to, naravno, ne znači da o njima pišu i mainstream mediji. Ipak, mnogi pamte njihov nastup u Tvornici kada su bile predgrupa Siddharti.

Nina Kraljić - Zaljuljali smo svijet

Svi su se nadali da će pobjednica The Voicea prekinuti prokletstvo pobjednika talent showova, međutim, to se nije dogodilo. O Nini se kraće vrijeme pisalo, izbacila je prvi singl, a zatim su na red došlo neki drugi klinci.

Ipak, ovo je možda i dobro jer Nina će moći lakše razviti vlastiti specifični zvuk (kojem očito teži) i sama ostvariti uspjeh.

Dino Purić

Dino je još jedan sudionik The Voicea i još jedan dobar razlog da ovaj show nazovemo uspjehom jer izbacio je nekoliko izuzetno kvalitetnih i zanimljivih imena kojima samo treba medijski prostor da dopru do šire publike.

Krajem prošle godine predstavio je svoj prvi solo singl "Prazna pitanja".

Luminize

Ženski rock bend iz Crikvenice karijeru od prošle godine grade u Nizozemskoj, a već su snimile nekoliko singlova i potpisale za Universal.

Uspjeh je došao relativno brzo jer okupile su se tek 2012., a sredinom prošle godine snimile su i pjesmu s Marinom Jurićem-Čivrom.

F5

F5 je "novi stari bend" na ovoj listi. Naime, radi se o grupi koja se nekoć zvala Fali V.

Nakon što su se okušali i na američkog sceni, ipak su se okrenuli domaćoj publici, a njihov singl "Prevruće" privukao je pažnju domaćih medija.

Ana Opačak

Ana je još jedna sudionica popularnog showa The Voice, a priznajemo da nas je njezin singl "Sve što ostaje" oduševio.

"Jako puno nastupam, ali tako je bilo i prije The Voicea. Sad je doduše to 'jako puno' postalo još i malo više. No potpisivanje ugovora s diskografskom kućom Aquarius Records i suradnja s autorskim timom koji odlično razumije moj stil jedna je od najvećih promjena. Naime, jedini motiv zbog kojeg sam se prijavila na The Voice bio je pronalaženje nekih novih glazbenih istomišljenika koji glazbu osjećaju na sličan način kao i ja i koji će poželjeti raditi sa mnom", rekla nam je Ana.

Pročitajte više