Hrvatska tvrtka odvela djecu s Banije na ljetovanje, pogledajte njihove reakcije

Foto: PR

VUKOVARSKA tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) ove godine obilježava 20 godina poslovanja, a to su odlučili proslaviti humanitarnim projektom, koji će vam vratiti osmijeh na lice.

Kao vrhunac proslave, 18.9. u Petrinji održavaju veliki rođendanski event - Dan Zaklade Novo sutra i proslavu 20. rođendana PPD-a. Tamo će predstaviti humanitarni projekt pomoći pri školovanju i odrastanju za 53 djece s potresom pogođenih područja, a pripremaju i bogat zabavni, sportski i edukativni program.

U sklopu proslave 20. rođendana PPD je u svibnju i lipnju razveselio Vukovarce i podržao ulični umjetnički festival VukovART. Uslijedila je provedba ekološko-kreativnog nagradnog natječaja za djecu "Štedi, štedi jer energija puno vrijedi", a ovog ljeta odlučili su iznenaditi najmlađe s potresom pogođenih područja.

Djeci iz Gline, Petrinje i Siska omogućili ljetovanje, pročitajte njihove dojmove

U suradnji sa Zakladom Novo sutra PPD je odlučio usrećiti one kojima je to najpotrebnije. Riječ je o djeci iz Dječjeg doma Vrbina u Sisku te djeci bez roditelja, udomljenoj djeci i onima slabijeg imovinskog stanja s područja Gline, Petrinje i Siska. Od 15. do 22. kolovoza 29-ero djece s potresom pogođenih područja odveli su na ljetovanje.

Djeca su provela tjedan dana u kampu Straško na otoku Pagu, gdje su stekla predivna iskustva i okušala se u brojnim sportskim i zabavnim sadržajima. O tome koliko im je to iskustvo značilo najbolje će reći oni sami, pa prenosimo njihove riječi.

Djevojčica (10): "Najdraže mi je bilo penjanje po stijeni i igra s kornjačom u mini zoološkom. Htjela sam je ponijeti kući, jer svi znaju da sam obožavateljica kornjača!"

Djevojčica (11): " Najbolja mi je bila vožnja u parasailingu (vožnja s padobranom) i jet-ski koji nas je vozio na kauču. Ostvarila mi se želja da letim, a pogled na more je bio predivan! Na kauču smo jako skakutali na valovima i bilo je zabavno,  vrištali smo od uzbuđenja i smijali se, svi su nas čuli do plaže."

Foto: PR

Djevojčica (10): " Bilo mi je lijepo kupanje u bazenima i jahanje na konju, a naučila sam i surfati. Još moram naučiti skretati."

Dječak (5): "Najzabavnija mi je bila vožnja u twisteru Spužva Bob, a sada znam plivati bez plivalica. Treneri su mi poklonili dres Luke Modrića."

Djevojčica (14): " Probala sam baš SVE sportove u vodi i na njoj, od surfanja do ronjenja, vožnje u katamaranu, a naučila sam sama upravljati jedrilicom. Zamislite, ronili smo do 2 metra u dubinu mora i vidjela sam puno riba, rakova i školjki. Izronila sam prelijep kamen! Trener je bio s nama i pohvalio me rekavši da rijetko tko želi okušati baš sve izazove vodenih sportova. Na skijama sam pala jedno 10 puta dok nisam naučila kako pravilno skijati. Ništa ti se nažao ne može dogoditi ako dobro slušaš trenere!"

Dječak (17): "Najizazovnije mi je bilo veslanje noću u oceanskom kajaku od kampa do Novalje! Možete zamisliti kako je to kada ti je jedino osvjetljenje mjesec i zviježđe, kao i baterije koje smo imali na glavama. To je bio najuzbudljiviji izlazak u grad!"

Foto: PR

Djeca isprobala mnoge sportove, nije bilo minute praznog hoda

S djecom je na Pag u pratnji išla i odgajateljica Ivona iz Dječjeg doma Vrbina Sisak, koja nam je prenijela svoje dojmove: "Vrijeme nam je bilo ispunjeno od trenutka ustajanja pa do odlaska na spavanje u šatore, u kojima smo bili smješteni po grupicama. Ništa to ne bi bilo tako zabavno da nije bilo naših trenera i moderatora Mateje, Dajane, Nataše, Grge, Peđe, Ivane, Dragane, Marka, dvije Ane i dva Filipa te naših organizatora Igora i Nele. Nadam se da nekog nisam zaboravila spomenuti. Djeca su ih sve zapamtila te sam njih pitala za imena. Oni su nas poučavali i strpljivo bili uz nas i bodrili nas u svim sportovima."

Priča nam da su se djeca okušala u brojnim sportovima: "Naučili smo jedriti i upravljati jedrilicom i katamaranom, 30 minuta smo ronili discovery s bocama, dva sata smo skijali na vodi, učili smo wind-surf, veslati u oceanskim kajacima, na SUP-u, vozili se na zip-lineu te na tubama, kauču, banani i twisteru, a mnogi su probali i parasailing (vožnju s padobranom). Jahali smo konje i ponije, a mnogi su prošli školu plivanja. Vozili smo pedaline i kupali se na otvorenom tirkiznom moru. Učili smo gađati mete lukom i strijelom. Možete samo zamisliti koliko nam je bilo zabavno te kako smo imali ispunjeno vrijeme, bez minute praznog hoda."

Na rastanku s trenerima pale su i suze

Odgajateljica Ivona nam priča i da rastanak nije bio nimalo lak, ni za djecu ni za trenere. "Teško nam je pao rastanak s našim trenerima i organizatorom, mnogi su plakali. Čitava organizacija je bila besprijekorna, možda nikada više u životu nećemo imati takve prilike te svima neizmjerno zahvaljujemo!"

Sportske sadržaje i atrakcije PPD je djeci omogućio u suradnji s agencijom Kecerin Sport, a iz agencije izražavaju veliko zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta. Nela Goreta Gombač, voditeljica prodaje Kecerin Sporta, i Dragana Knežević, voditeljica trenera, pričaju nam: "Izuzetno nam je drago vidjeti iskrene dječje osmijehe i družiti se s djecom koja se vesele svakoj aktivnosti koju smo im pripremili. Imali smo i sreću s vremenskim uvjetima (vjetrom), pa smo uspjeli obaviti sve sportske aktivnosti na moru. Također, svi neplivači su uspješno završili našu školu plivanja, što je djecu učinilo presretnom, a nas jako ponosnima." 

Nelu i Draganu smo pitali  i što će posebno pamtiti: "Ovaj tjedan će nam ostati u pamćenju kao tjedan pun emocija i divnih uspomena. Teško je izdvojiti samo jedan emotivan trenutak, kad je cijeli tjedan bio predivan. Dovoljno je opisati samo posljednji dan i mnogobrojne suze djece, a i trenera, jer je tjedan prebrzo završio, a oni se moraju rastati. Jako smo zahvalni na prilici da budemo dio ovakvog projekta."

Foto: PR

"Željeli smo pomoći djeci da barem nakratko zaborave na teške trenutke"

Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra, opisao nam je otkud ideja za ovaj projekt. "Nakon izrazito teške godine, zahvaćene pandemijom i razornim potresima, odlučili smo cjelokupan godišnji budžet namijenjen za financiranje projekata u Slavoniji i ostatku Hrvatske preusmjeriti na potresom pogođeno područje. I ne samo budžet ove godine nego smo odlučili pokrenuti zajednički višegodišnji projekt Zaklade Novo sutra i njezinog zakladnika i osnivača, Prvog plinarskog društva."

Naime, osim ljetovanja svake godine, osnovnoškolskoj djeci će svakih 5 godina omogućiti novo prijenosno računalo, a srednjoškolskoj djeci, uz stipendiju od 1500 kuna mjesečno, žele osigurati i polaganje vozačkog ispita. "Ideja je da djecu motiviramo da se obrazuju što više te ih želimo pratiti do kraja njihova redovnog obrazovanja, ako je moguće do kraja fakultetskog obrazovanja", opisuje nam Relatić.

"Po uzoru na naše realizirane projekte, odlučili smo i ovaj projekt usmjeriti na djecu, jer smatramo da su u prethodnom periodu bili pod jako velikim stresom i opterećenjem te da bi im baš ovakve stvari pomogle da barem nakratko zaborave te teške trenutke", ističe naš sugovornik.

Za komentar smo pitali i Mariju Čihor Abramović, ravnateljicu CZSS-a u Petrinji, koja podršku PPD-a u vidu besplatnog ljetovanja i stipendiranja djece s područja zahvaćenog potresom smatra izuzetno vrijednom akcijom: "Time će se pružiti kontinuirana podrška obiteljima  tijekom školovanja djece i olakšati im ovo stresno razdoblje. Djeci se posebno svidjelo zajedničko ljetovanje jer su se upoznali s drugim vršnjacima, razvili vrijedne prijateljske odnose, a, osim sunca, dobili su i puno ljudske topline u srcu, koja će ih još dugo grijati."

Foto: PR

U Petrinji posjetitelje očekuje puno zabavnih, sportskih i edukativnih sadržaja

Humanitarni event PPD-a i Zaklade Novo sutra održava se 18.9. od 11 do 14 sati, na Strossmayerovom šetalištu u centru Petrinje. Organizatori ističu kako prate vremensku prognozu i nadaju se kako kiša neće pokvariti planove.

Event će se otvoriti predstavljanjem humanitarnog projekta s partnerima iz centara za socijalnu skrb i Dječjeg doma Vrbina Sisak, predstavnicima PPD-a i upraviteljem Zaklade Novo sutra Davorom Relatićem. Program će voditi Doris Pinčić.

U voditeljskoj ulozi naći će se i Luka Bulić, komičar, voditelj i autor pjesmice "Štedi, štedi jer energija puno vrijedi", koja je izašla u sklopu istoimenog natječaja za djecu. Na rođendanskom druženju u Petrinji svi prisutni moći će pogledati i izložbu najboljih radova spomenutog natječaja u organizaciji PPD-a i udruge Lijepa Naša. Osim izložbe, najmlađi posjetitelji imat će priliku provjeriti svoje znanje u nagradnom Eko kvizu s Lukom Bulićem.

Na eventu će se najmlađi moći okušati i u natjecateljskom sportskom sadržaju pod vodstvom poznatog voditelja i trenera Marija Mlinarića. Sportske igre uključivat će potezanje užeta, skakanje u vreći, guranje kotača i mnoge druge zabavne aktivnosti.

Besplatna hrana i piće, ulični zabavljači, društvene igre i koncert za kraj

Kao dio zabavnog programa posjetitelji će se moći uključiti u niz raznih aktivnosti prilagođenih svim uzrastima. Bit će postavljene zone s besplatnom hranom i pićem - slatkišima, voćem, svježim sokovima, vodom, grickalicama i ostalim slasnim zalogajima.

Za zabavu će se pobrinuti i poseban tim uličnih zabavljača - žonglera i mađioničara, koji će očarati sve prisutne. Kako bi zabava bila potpuna, tu je i mnoštvo društvenih igara. Gosti će moći okušati sreću u igrama Čovječe, ne ljuti se, real size Jengi i potapanju brodova, a mališani će moći uživati na raznim napuhancima i VR setovima. Na kraju eventa svi prisutni moći će uživati u koncertu Mije Dimšić.

Foto: PR

U čemu je tajna uspjeha tvrtke koja već 20 godina ulaže u ljude?

I ovim projektom PPD nastavlja njegovati vrijednosti koje zastupaju već 20 godina. Naglašavaju da su, umjesto obnove i ulaganja u infrastrukturu, odlučili ulagati u djecu i napominju da im je ulaganje u ljude uvijek draži izbor. Te vrijednosti prenose i na svoje poslovanje, ulažući u rast i razvoj svojih zaposlenika.

PPD je privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom te je najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina. U stopostotnom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), a u PPD-u i cijeloj grupi Energia naturalis naglašavaju da uspjeh tvrtke počiva na zaposlenicima, njihovom pristupu poslu i zadovoljstvu radnim okruženjem.

Tijekom 20 godina tvrtka se proširila u PPD grupaciju, koja objedinjuje sve tvrtke koje se bave trgovinom plinom, u Hrvatskoj i na tržištu Europske Unije. Za uspješno poslovanje tvrtke zaslužni su profesionalni i iskusni timovi plinskih stručnjaka u Hrvatskoj i inozemstvu. Sjedište im je u Hrvatskoj, a tu su i PPD timovi u Mađarskoj, Švicarskoj i Italiji.

Pridružite se i vi proslavi 20. rođendana PPD-a, 18.9. u Petrinji od 11 do 14 sati, i uživajte u ovom lijepom humanitarnom eventu uz mnoštvo zabavnih, sportskih i edukativnih sadržaja.

Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više