Hrvatske glazbene zvijezde po zaradu pohitale u Srbiju

COLONIA, Severina, Petar Grašo i Josipa Lisac će u listopadu nastupiti u Beogradu i tom prilikom zaraditi između 20 i 50 tisuća eura, saznaje srpski Press. Kao u Hrvatskoj, i u susjednoj Srbiji najpopularnija je ipak Severina koja bi, s obzirom na prodaju njezinih albuma, mogla bez problema napuniti beogradsku Arenu. I ona sama je svjesna potencijala koje susjedno tržište ima pa u posljednje vrijeme planira i duet s Natašom Bekvalac.

Tijekom posljednjih godina veliki je broj hrvatskih izvođača nastupao u Srbiji, poput Hladnog piva, Gorana Karana, Nene Belana, Leta 3, Borisa Novkovića, Massima Savića, Darka Rundeka, Nine Badrić i mnogih drugih. Sve je to, u krajnjoj liniji, posao. Oni žive od zarade koju ostvaruju nastupajući, bilo to u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji ili negdje drugdje. "I kada su odnosi između Srbije i Hrvatske bili mnogo lošiji nego sada, slušala se glazba iz obje države. Sve je to na individualnoj osnovi. O tome tko će svirati odlučuju ponuda i potražnja. Čisti kapitalizam", objasnio je srpski glazbeni kritičar Petar Janjatović.

Oliver, Mišo Kovač, Tereza i Gibonni i dalje ne žele prijeći granicu

Ipak, emocije su još uvijek aktivne i na jednoj i na drugoj strani i ne gledaju svi na pjevanje kao na biznis. Kao što se u Hrvatskoj neke srpske zvijezde dočekuju "na nož", tako su i Srbi, pa čak i poznata lica, prosvjedovali protiv koncerta Colonije budući da je grupa pjevala na koncertu potpore Branimiru Glavašu, nepravomoćno osuđenom za zločine nad Srbima, koji se održao u Tomislavgradu. Tomislav Jelić objašnjava kako na koncert zakazan 8. listopada u Beogradu gleda samo kao na posao, a osvrnuo se i na koncert u Tomislavgradu. "Colonia je, kao i 99 posto hrvatskih glazbenika, profesionalno i bez emocija uključena u praćenje različitih izbora - parlamentarnih, lokalnih ili predsjedničkih, a pjevamo i za različite političke opcije", dodao je.

I danas postoje neki glazbenici kojima novac nije dovoljna motivacija da zapjevaju u Srbiji. Među njima su Tereza Kesovija, Mišo Kovač i Oliver Dragojević te Gibonni koji tvrdi kako još uvijek nije vrijeme za to. "Neka idu svi koji hoće, poštujem njihov stav, jer svako radi prema svojim moralnim kriterijima. Ja, koja sam zbog rata sve morala nadoknaditi, imam i te kako dobre razloge za odbijanje nastupa u Srbiji", zaključila je Tereza. 

Pročitajte više