U Hrvatskoj se trenutno radi prvi AI film ikad

Foto: Press

IDUĆE godine u domaćim kinima mogao bi se pojaviti film koji su producenti najavili kao "pionirski pothvat hrvatske nezavisne filmske produkcije u kontekstu globalne i svjetske kinematografije". 

Riječ je o dugometražnom igranom filmu BETA koji će biti snimljen u prvom kvartalu 2024. i premijerno prikazan do kraja te godine. 

Kao što u najavi kažu, radi se o prvom dugometražnom igranom filmu u povijesti svjetske kinematografije čiji je scenarij pisan i autorski realiziran u suradnji s nekoliko verzija naprednih programa umjetne inteligencije, u kojem će jednu od glavnih uloga igrati nekoliko vrsta programa umjetne inteligencije i koji će biti sniman i izveden uz njenu pomoć. 

Žanrovski se radi o kombinaciji psihološkog trilera i SF drame o životu IT programerke koja u sklopu svog doktorskog rada smišlja tzv. superinteligenciju, napredni program umjetne inteligencije koja preuzima kontrolu nad njenim životom. 

Glavne uloge u filmu tumače sjajne mlade hrvatske glumice Ana Marija Brđanović (HNK Rijeka, Igralke) i Ana Uršula Najev te umjetna Inteligencija Beta/Give X, dok ćemo ostale dvije glavne glumačke uloge otkriti uskoro. Dodatni kuriozitet filma je da se radi o kompletno ženskom castingu te su sve uloge u filmu ženske. 

Premijera 2024.

Autori scenarija su Anđelo Jurkas (Fuck Off I Love You, Ana, 4:2, Sutra ću biti (Priča o Domcima)) i umjetna Inteligencija Give X, režirat će ga Jurkas, dok je producent hrvatska nezavisna producentska kuća DOP Produkcija s domaćim i inozemnim partnerima. Artwork vizuala potpisuje riječki dizajner Dobriša Radovanović, a sve druge autorske uloge vezane za realizaciju filma doznat ćemo uskoro. 

Snimanje filma BETA očekuje se tijekom prvog kvartala sljedeće godine, a nacionalnu, regionalnu i globalnu festivalsku, kino, TV i web streaming premijeru tijekom jeseni/zime 2024. godine.

Pročitajte više