Hrvatski muzej koji je oduševio i Apple slavi deset godina

Foto: Facebook

PRIJE deset godina svoja je vrata otvorio jedan od najzanimljivijih muzeja u Hrvatskoj. Riječki Peek&Poke muzej u prvom desetljeću postojanja izložio je više od 7000 predmeta iz povijesti računarstva, komunikacija i svemirskih istraživanja. Jedno je to od rijetkih mjesta u koje posjetitelj može zaći, gdje će ga dočekati domaćom travaricom i pustiti ga da se igra izlošcima.

Ne možete doduše poslati poruku izloženim teleprinterom, jer je nema tko primiti, ali možete zaigrati Pacmana na računalu starijem od države u kojoj se nalazi ili Super Marija iz 1981. U Peek&Pokeu se nalazi i računalo, grafička stanica na kakvoj su napravljeni specijalni efekti iz Jurrasic Parka, drugo koje je bilo zaduženo za prve Ratove zvijezda, treće koje je Steve Jobs napravio kada su ga potjerali iz Applea i na kakvom je pokrenut Internet. Sličan muzej je nakon Peek&Pokea otvorio Paul Allen, a priliku da prije nekoliko godina čestita obljetnicu nije propustio ni jedan od osnivača Applea.

"Žao mi je što sam propustio sedmi rođendan. Možda ću stići na osmi, možda na šesnaesti. Moj je raspored težak za objasniti. Nadam se da uživate i da ste ponosni na svoj muzej",poručio jeSteve Wozniak u svojoj video čestitci.

Peek&Poke je pravi tehnološki vremeplov, baš kao i njegov mlađi brat – Muzej djetinjstva u kojem su izložene igračke mnogih generacija. Peek&Poke je stariji pa slavi deseti rođendan s feštom kakvu zaslužuje. U petak 22. rujna će u kultnom riječkom klubu Palach u njegovu čast nastupiti postpunkerski bend Clock DVA. Bend je to, koji kao i muzej, kombinira prošlost i sadašnjost. Svojom glazbom kombiniraju elektroniku s punkom, a svi koji kupe ulaznice za koncert moći će glazbu kombinirati s besplatnim posjetom muzeju i tematskom izložbom “Put na Mjesec”. 

Pročitajte više