Hrvatski redatelj: Ovo su Hrvati na dočeku u Dublinu. Za 50 godina Iraca tu neće biti

Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Facebook

OVIH dana društvenim mrežama proširile su se snimke većeg broja stranih radnika koji su bili na dočeku Nove godine u centru Zagreba. Mnogi su radnike nazivali pogrdnim imenima, a novogodišnji doček nazvali, između ostalog, "nepalskom novom godinom". Svoje mišljenje o svemu je dao i hrvatski redatelj Predrag Ličina.

"Dublin, New Year's Eve, 2024. Zaokružio sam dvije oveće skupine dobro raspoloženih rasplesanih Hrvata na dočeku Nove godine u mom rodnom Dublinu. Prepoznao sam ih po njihovom jeziku, a prije svega po tome što imaju tamniju boju kože od nas (kod njih ima više sunčanih dana nego kod nas pa je logično da im je koža tamnija)", napisao je Ličina u statusu na Facebooku te priložio fotografiju s navodnog slavlja u Dublinu.

DUBLIN, NEW YEAR’S EVE, 2024. Zaokružio sam dvije oveće skupine dobro raspoloženih rasplesanih Hrvata na dočeku Nove...

Posted by Predrag Ličina on Tuesday, January 2, 2024

"I tako, dok naši ljudi odlaze trbuhom za kruhom u Boston, Pittsburgh, Sydney i Toronto, mi zapošljavamo po Woltovima, Glovoima, supermarketima, restoranima i pubovima imigrante iz neke primitivne balkanske zemlje koja s našom tradicijom i običajima nema nikakve veze.

Sve manje na ulici čujem - 'Hej, Patrick!' ili 'Hey Conor!', a sve više čujem 'Alo Josipe!', 'Alo Hrvoje!', 'Alo, Miloše!' (to je vjerojatno Srbin iz Hrvatske - ti su još gori od Hrvata)", dodao je Ličina.

"Ako se ovako nastavi, za 50 godina nas Iraca ovdje više neće biti - zemljom će nam hodati Hrvati, Srbi, Rumunji, Bugari, Albanci i slični primitivni narodi. Pa nisam za ovakvu Irsku ratovao i bio streljan od Engleza cijeli svoj život! Patrick O’Ličina", zaključio je redatelj.

Ida Prester: Kome smetaju Nepalci i Indijci na proslavi Nove godine?

O toj situaciji prije se oglasila i pjevačica i voditeljica Ida Prester. "Kome smetaju Nepalci i Indijci na proslavi Nove godine?" napisala je, a zatim nastavila: "Usijale su se mreže od zgražanja nad 'nepalskom novom godinom' u centru Zagreba. Woltovska/Boltovska proslava, pišu. Smiju im se, rugaju, ponižavaju. Po čemu smo mi to vrjedniji i bolji ljudi?"

"Istina, sinoć su centrom prošle desetine tisuća Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet - ni jednog najmanjeg incidenta! Nitko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Vidjeli smo tisuće radosnih, nasmijanih lica. Dečke koji ne razumiju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i djevojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje obitelji, svojih prijatelja", napisala je, između ostalog, Ida.

Situaciju je prokomentirao i Zoran Prodanović Prlja, član riječke skupine Let 3, koja je nastupala na dočeku u Zagrebu. "Heavy Nepal", kratko je napisao Prlja na X-u (bivšem Twitteru). 

Pročitajte više