Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio recepte za roštilj i sladoled

Foto: 123rf/HZJZ

NA INTERNETSKIM stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni su savjeti za zdravu prehranu tijekom ljetnih mjeseci te u objavi podsjećaju građane na važnost laganih obroka i dovoljnog unosa vode. Iznijeli su i prijedloge za zdrave obroke, kao i neke recepte.

"Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita. Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima čine idealan ljetni obrok. Vrijeme je da uživamo u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju. Umjesto slane, masne i teške hrane na stolu neka se nađu šarene salate, tople i hladne juhe, svježi voćni i povrtni sokovi", pišu oni.

U nastavku su iznijeli i nekoliko prijedloga za zdrave obroke. 

1. Salate

Na prvom mjestu se našla salata, a ovdje predlažu kombiniranje povrća s piletinom, puretinom, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem. Od voća i povrća predlažu rajčicu, krastavac, papriku, zeleno lisnato povrće, lubenicu, dinju i breskve, koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima. 

2. Roštilj

Za ljubitelje roštilja HZJZ predlaže, osim tradicionalnih jela, ribu na žaru ili sezonsko povrće, a podijelili su i nekoliko savjeta za pripremu roštilja.

Savjetuju izbjegavanje drva bogatog smolom te sprječavanje kapanja masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi. Upozoravaju građane i da paze na to da se meso peče dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti. 

Tu su naveli i recept za marinadu, za koju ističu da doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. 

"Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa", pišu oni. 

3. Sladoled

Predlažu i desert te preporučuju da se klasični sladoledi zamijene komadićima voća koje možete smiksati s ohlađenim jogurtom. 

U nastavku su podijelili i dva recepta za zdravi sladoled. 

Sladoled od jogurta s malinama

3 šalice malina

2/3 šalice grčkog jogurta

Med (prema potrebi)

Zaleđene maline miksamo s ohlađenim jogurtom (štapnim mikserom ili u blenderu) do kremaste strukture, prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije. Grčki jogurt možemo zamijeniti sojinim jogurtom ili jogurtom bez laktoze.

Kremasta banana

1 banana

1 šalica voća prema želji ili 1 žlica kakaa

Med (prema potrebi)

"Banana je odlična podloga za sladolede. Zrelu bananu izrežemo na kolutove i zaledimo. Zaleđene komadiće izvadimo iz zamrzivača i ostavimo 3 – 5 minuta na sobnoj temperaturi, a potom miksamo štapnim mikserom do ukusne kreme. Za različite okuse bananu kombiniramo sa šalicom zaleđenih malina, jagoda, borovnica ili kockica ananasa, a za čokoladni desert kremi od banane treba dodati žlicu kakaa. Prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije", navodi HZJZ. 

4. Dovoljno vode

Nisu zaboravili podsjetiti ni na dovoljan unos vode, koji je ključan za ljetne mjesece, a predložili su i dvije opcije za dodavanje okusa u običnu vodu. 

Aromatizirana voda s narančom i mentom

1 litra vode

2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)

Šaka mente ili matičnjaka

Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.
 

Aromatizirana voda s krastavcem i borovicama

1 litra vode

1 veći krastavac, izrezan na kolutove

Pola šalice borovnica (malina ili jagoda)

Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.

Pročitajte više