HZJZ "citirao" Andrića rečenicom za koju nema dokaza da ju je ovaj ikad izrekao

Foto: Profimedia

HZJZ je danas objavio priopćenje u kojem proziva "pseudostručnjake" i "pseudoznanstvenike" te javno napada liječnike i znanstvenike koji su govorili o pandemiji koronavirusa. Priopćenje započinje rečenicom koju iz HZJZ-a pripisuju Ivi Andriću. "Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati", rečenica je koju ste posljednjih godina barem milijun puta vidjeli na random statusu nekog Facebook prijatelja koji se pravi pametan. 

Internet je prepun spomenutog citata, no vjerojatno ste primijetili da nitko nikada nije naveo iz kojeg je Andrićevog djela citat preuzet. Ne spominje se ni knjiga, ni esej, ni intervju, ni bilo kakav pisani trag da je Andrić to doista rekao i napisao.

Ako ste pročitali Andrićev opus, tu rečenicu nigdje niste mogli pronaći. 

"Andrić to nikada nije napisao"

Rečenica se kao mudrost po Facebooku širi više od deset godina, a lažni Andrićev citat toliko se rasprostranio da ga relevantnim smatraju očito i u hrvatskim institucijama. 

Da Andrić to nikad nije napisao niti rekao tvrdi i povjesničarka književnosti i jedna od najvećih poznavatelja lika i djela Ive Andrića na području bivše Jugoslavije, dr. Žaneta Đukić Perišić, koja je prije nekoliko godina o navali lažnih citata razgovarala sa srpskim medijima. 

Đukić Perišić je autorica nekoliko knjiga o radu i životu Ive Andrića, među kojima su Pisac i priča, Jevrejski portreti u djelu Ive Andrića, Na početku svih staza: Andrić i Višegrad te Nebo nad Beogradom.

Isto tvrdi i profesor Nebojša Lujanović koji se u svojoj doktorskoj disertaciji bavio Andrićevim djelima.

"Ni ja nikad nisam naišao na taj citat u nekom njegovom tekstu. Kao i s Krležom: "Sačuvaj me bože hrvatske kulture....". Toga nema. Postoji mogućnost da griješim, ali u najčitanijim njegovim tekstovima na to nisam naišao", kaže za Index Lujanović.

Andrić je napisao nešto slično

Najbliže onom što se posljednjih godina dijeli na Facebooku Andrić je napisao u noveli Svadba.

Citat glasi: "Zli zavladaju, a dobri im se pokore, nevaljali i maloumni progovore, a čestiti i mudri umuknu, pravoverni izgube nadu i pravac u životu."

 

 

Pročitajte više