I Hrvati ruše Guinnessov rekord na svjetskom okupljanju balona

Foto: Balon klub Zagreb

OD 21.7. do 30.7 u mjestu Chambley, u francuskoj pokrajini Grand Est, Alsace Champagne-Ardenne Lorraine, odvija se XV Mondial Air Balloons – najveće okupljanje balona na vrući zrak na svijetu. Ovaj bianualni event već više od dva desetljeća privlači stotine tisuća gledatelja, a ove godine ponovo planira oboriti Guinnessov rekord u broju balona koji će poletjeti simultano. Prijašnji rekord postavljen je na istom ovom mjestu prije dvije godine kada je poletjelo 433 balona pred više od pola milijuna gledatelja.

Ove godine, prvi put, na okupljanju sudjeluje i ekipa iz Hrvatske. 18 članova Balon kluba Zagreb ondje je s 3 balona i zadnjih pet dana čeka povoljno vrijeme za obaranja rekorda. Piloti iz Hrvatske su Ante Radonić, naš poznati astronom te Igor Mikloušić, dok su se hrvatskom kampu pridružili i pilot iz Velike Britanije Geoff Lescott te njemački pilotski par - Dominik Haggeny i Himke Hilbert. Ovo će biti drugo obaranje Guinnessovog rekorda za ekipu Balon kluba Zagreb, nakon što su u travnju sudjelovali u povijesnom preletu kanala La Manche s balonom Krapinsko-zagorske županije.

Iako je zadnjih dana event bio obilježen ponajviše kišom i jakim vjetrom, naši su piloti ostvarili nekoliko letova i uspjeli snimiti neke zaista fantastične fotografije. Ipak, vrijeme se poboljšava i organizatori najavljuju obaranje rekorda danas poslijepodne, oko 19 sati.

Izravan prijenos iz zraka ovog jedinstvenog prizora na svijetu, uz priliku da porazgovarate s pilotima i posadom u košari možete popratiti na Indexu.

Napredak i fotografije naše ekipe možete popratiti na Facebooku Balon kluba Zagreb i Instagramu kluba i hrvatske reprezentacije u letenju balonima na vrući zrak, ali i pronaći pomoću hashtaga #MAB2017 i #balloonteamcro. 

Pročitajte više